Марина Велчева е поредният читател на библиотека „Любен Каравелов“, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе. Осемгодишната Марина оглави класацията на културния институт, която води началото си от 2016 г. По традиция тя остави своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.
Наградите бяха връчени вчера на специална церемония.
Най-малкият читател за 2023 г. е Матео Симеонов, записан в библиотеката на 23 дни.
Читателят с най-много заети книги от отдела за възрастни е Богомил Хараламбов.
И двамата получиха грамоти и награди.
Отличени бяха и педагози, най-активно работили с библиотеката през годината - Кристина Димитрова, преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и педагогическия екип от ПЧУ „Леонардо да Винчи“.
Най-четящо семейство през изминалата година бяха семейство Петкови (Магдалена, Екатерина, Михаил и Йордан), най-дългогодишни читатели с много отличия в класациите - Добрин и Калина Тиханови. Андреа Драева, която е само на година и половина, получи награда за най-позитивна малка читателка, а Повелител на дебелите книги - читател с най-много прочетени страници, стана дванадесетгодишната Александра Мартева. Доброволец на годината стана Лиляна Коева, а Приятел на библиотеката - Деница Филева.
Самата класация на най-четящите деца на град Русе за 2023 г. беше организирана в две категории. В категория „От 0 години до 1 клас“ на трето място се класира Елеонора Илиева на 5 г. Втора е Аделина Дундарова на 4 г., а първенец отново е Никол Цанкова на 6 г.
В категория „От т клас до 14 години“ трето място зае Никол Желева 9 г. Втора е Йоана Дундарова на 9 г. И на първо място и най-четящо дете за 2023 г. на Русе е Марина Велчева на 8 г.
За всички деца имаше грамоти и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“, „АБВ“ и „Хеликон“.  
Наградите на библиотеката бяха връчени от директора Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата година.
„През 2023 г. бяха регистрирани 9272 читатели, от които 4658 под 14 години. През тази година за пръв път прага на библиотеката прекрачиха 3309 читатели, в това число 2212 деца до 14 годишна възраст. Посещенията са 123 409. Заетите библиотечни материали 188 015 бр.
Горди сме, че сме единствената библиотека в страната, в която трима библиотекари завършиха обучение за работа по метода Монтесори и вече започнаха занятията с деца от 0 до 6 години като сертифицирани преподаватели.
2023 г. беше особено успешна за нас и с реализирането на важни за дейността ни проекти. Ще обърна внимание само на един от тях. Продължаваме работата по проекта „Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“. Наши партньори са сдружение „Център Динамика“ и сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори - Пройко Пройков“. Ремонтните дейности в киносалона текат с пълна сила и очакваме скоро обновената зала да приеме първите си събития и посетители.
През 2024 г. ще работим по няколко проекта, вече получили финансиране от Национален фонд „Култура“ и Министерство на културата.
Предстоят вълнуващи срещи за децата на Русе с любимите детски автори Мануела Саркисян, Здрава Каменова и Радостина Николова. Предвижда се ателие за рисуване със светлина, както и огнения спектакъл „Жар“ на артистите от Infernity - Fire Art.
През изминалата година проведохме повече от 300 масови събития. Имахме удоволствието да посрещнем в библиотеката най-четените и обичани български писатели като Мария Донева, Георги Милков, Александър Урумов, Симеон Идакиев и др. Надяваме се и през 2024 г. да ни гостуват още любими на читателите автори, като още този месец, на 25 януари, очакваме Захари Карабашлиев.
През 2023 г. се проведе ХтХ издание на конкурса с тема „Ex Libris - Ex Dilemma“. 284 творби на 204 участници от 29 държави се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Юбилейно издание ни очаква тази година - двадесето издание на Международния конкурс за екслибрис - „EX LIBRIS - EX OLYMPIIS“. Този юбилей ще отбележим с пътуваща изложба от наградените и българските творби през годината, която ще обиколи няколко български града“, каза Теодора Евтимова.