Официалното откриване на обновените стенописи на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на територията на община Вършец, ще бъде на 11 май 2024 г., на празника на светите братя Кирил и Методий, покровители на църковната обител, съобщи за БТА архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.
Стенописите са реставрирани за първи път от създаването им, като финансирането е осигурено по Програмата за развитие на селските райони. Реализираният проект е на стойност 500 хиляди лева. Това е първата намеса по стенописите в манастира, изработени в началото на 20-и век.
„Призовавам всеки, който има възможност да дойде, да посети светата обител и да почувства благодатта на това духовно общение“, добави отец Антим.
За храмовите служители реставрацията е голямо постижение, тъй като нуждата от консервация е била наложителна. През последните 20 години манастирът е реализирал дузина проекти, помогнали за цялостното реновиране на сградите на комплекса и дворните му пространства.