При планирането на инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 ще се търси баланс между Северна и Южна България. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Унгария и Словения“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Двамата обсъдиха проектите, заложени за финансиране по ПТС 2021-2027.
„Изминалите 2 програмни периода ясно показват, че има нужда от значително ускоряване на изпълнението на железопътните проекти, където се генерират най-големи закъснения“, заяви министър Гвоздейков.
От българска страна бяха представени проектите за изграждане на Интермодален терминал в Русе и на интермодална гара „Обеля“, която ще осигури още една връзка на софийското метро с мрежата на железопътния транспорт. Министър Гвоздейков подчерта, че след отпадането на интермодалния терминал в Русе от Националния план за възстановяване и устойчивост, държавата търси възможности за неговото финансиране. „Терминалът напълно кореспондира с политиката за насърчаване на инвестициите в Северна България, както и за стимулиране на комбинираните превози“, акцентира Гвоздейков.