„Топлофикация Русе“ планира поредната стъпка за преминаване към зелена енергия с изграждането на собствена фотоволтаична електроцентрала. Тя ще се разположи на терена на рекултивирания сгуроотвал и ще бъде с мощност 6 мегавата. Произведения от панелите ток ще се използва за собствени нужди и за продажби на свободния пазар на електроенергия.
Тези дни бе одобрен подробен устройствен план на парцела в Източна промишлена зона, където се планира инвестицията. До реализацията й обаче ще минат вероятно около две години, тъй като процесът на съгласуване с институциите е много дълъг.
 „Топлофикация Русе“ от години се опитва да разнообрази горивния микс, добавяйки към въглищата и природен газ. Първите три когенератора на синьо гориво пристигнаха в Русе още през 2020 г., но централа година и половина чака за тях да бъде издаден лиценз от Изпълнителна агенция по околна среда. В момента с екип на производителя се провеждат задължителните тестови включвания и очакванията са да заработят към края на годината. Междувременно бяха закупени още когенератори, за които обаче все още няма издаден лиценз от ИАОС.
Всички тези допълнителни мощности ще позволят на ТЕЦ „Изток“ да използва единствено газ за гориво през летните месеци. За зимата, когато трябва да се осигури и енергия за топлоснабдяването на целия град, алтернатива на въглищата няма.