Стотици русенци се събраха в събота вечерна на централния площад в града с искане властите да направят всичко необходимо, за да може градът да диша чист въздух. Сред протестиращите, които настояват за бързи и ефективни мерки, бяха и местни политици, участващи в кампанията преди изборите на 29 октомври, но изрично уточниха, че са на площада като граждани и родители.
„Русе иска да диша!“, „Спим на смени, за да не се отровим през нощта“, „Русенци имаме право на чист въздух“, „Може ли някой млад да вирее в този град!“, гласяха част от издигнатите на площада плакати.
„Искаме строг и прозрачен контрол на качеството на въздуха в Русе - с включени показатели на потенциално опасните вещества в производствата на заводите в града, обратна връзка от институциите при подаден сигнал за замърсяване, незабавни проверки и отчет на извършените проверки“, каза Милена Стоянджова-Павлова.
Протестиращите поискаха гаранция от представителите на властта и конкретен срок, че ще спре замърсяването на въздуха в Русе.             

Екоминистерството праща специална апаратура
за едноседмично изследване на въздуха в Русе

Извънредни проверки на качеството на атмосферния въздух в Русе разпореди Министерството на околната среда и водите. В периода между 2 и 9 октомври Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) ще осъществи измервания на качеството на атмосферния въздух в града, на определена от РИОСВ-Русе площадка.
С помощта на специализирана инструментална техника, базирана на мобилна измервателна станция, в реално време ще бъдат измерени органични веществата - бензен, тоулен и ксилен. Допълнително, със специализирано устройство, ще бъдат взети проби от фини прахови частици за определяне на веществата бензо(а)пирен и нафтален чрез хроматографска инструментална техника за анализ. Веществата, които ще се изследват са специфични и могат да доведат до поява на миризми.
„Това е само една от мерките, които МОСВ предприема в отговор на засиления обществен интерес към качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Русе, продиктуван от сигнали за интензивни миризми в някои от районите на града“, казва Юлиян Попов, министър на околната среда и водите. „Продължаваме с непрестанния мониторинг на качеството на атмосферния въздух в града. Продължаваме и с комплексните проверки на производствената дейност, носещи риск от замърсяване. Работим активно с всички останали местни и национални институции за намиране на решение в полза на здравето и благосъстоянието на хората в Русе“.
РИОСВ реагира на 546 сигнала за интензивни миризми в периода от 4 до 27 септември
В периода от 4 до 27 септември, по всички възможни канали, осигурени от РИОСВ,  са постъпили общо 546 сигнала за миризми, оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт. Сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време, в часовия интервал от 20 до 23 часа, и сутрин от 5 до 8 часа. Това предполага, че  миризмите са вследствие на неорганизирани източници, като в повечето случаи, вероятно става въпрос за неорганизирано залпово изпускане на непречистени емисии от работната среда на индустриални производители.
Данните от пунктовете за мониторинг на качество на атмосферния въздух - автоматичната измервателна станция /АИС/ „Възраждане“ и мобилната автоматична станция на регионалната лаборатория /МАС на РЛ/-Русе, разположена на територията на Втора РСПБЗН, в района на Източна промишлена зона, не показват отклонение от показателите за качеството на въздуха. Същото важи и за данните, които отчита общинската АИС „Петър Берон“, функционираща от 2021 г.
Те не показват превишения на средноденонощните норми на следените органични показатели: бензен, толуен, етилбензен, m- p-Ксилен, о-Ксилен, Фенол, о-Крезол, p-Крезол, Нафтален. Допълнително
от обслужващата фирма са изискани и средно часовите резултати на следените показатели, от където не потвърждават превишения
Близо 87 млн. лева осигурява МОСВ за мерки по опазване на чистотата въздуха в община Русе до 2027 година.
МОСВ подкрепя активно гражданите на община Русе като финансира мерките за опазване чистота на въздуха, казват от министерството.
По Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. са осигурени близо 47 млн. лв. за закупуване и доставка на електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе. Общо 35 нови екологични електрически превозни средства на обществения транспорт заменят амортизирани, замърсяващи дизелови автобуси.
Новата Програма „Околна среда“ 2021-2027 г отделя още над 40 милиона лева за подобряване качеството на въздуха в община Русе. Над 37 млн. лв. от тях са по мярката „За по-чист въздух!“ и ще са на разположение за подмяна на печки на дърва или въглища със съвременно екологично отопление. Допълнително 3,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждане нова и подобряване на съществуващата зелената система на градската среда - в разширяване на паркове и градини, озеленяване на така наречените „кални петна“ в междублоковите пространства.
Освен по мярката за чистота на въздуха, близо 135 млн. лева от програма ОПОС 2014-2020 са инвестирани за изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от ВиК-Русе. Над 27 млн. лв. са за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци.
През месец септември МОСВ поиска от румънска страна България да се включи в процедурата по ОВОС за инсинератор в Гюргево
През месец септември МОСВ подкрепи гражданите на Русе в защита на правото им на чиста и безопасна околна среда, като поиска повече и по-конкретна информация от румънското министерство на околната в среда по проекта за изграждане на инсинератор за изгаряне на биологични отпадъци в град Гюргево.
Позицията на МОСВ бе, че информацията изпратена от румънска страна не съдържа достатъчно конкретна информация - факти, данни и анализи, за да може българската страна да оцени въздействието и риска за човешкото здраве и степента на здравен риск за населението на гр. Русе, при осъществяването на инвестиционното предложение.
МОСВ изпрати на румънското министерство становищата и резултатите от осигурения обществен достъп до информация, включително и позицията на гражданските сдружения в град Русе.
Предвид непосредствената близост до град Русе, министър Попов поиска от румънския си колега България да вземе участие в процедурата по оценка на въздействие на околната среда (ОВОС).
Поради значимостта на темата за русенци министър Попов предложи, след отстраняване на българските забележки по доклада, планът за изграждане на инсинератора в Гюргево да бъде подложен на обществено обсъждане в град Русе.