Чудатостите в българския футбол не спират. 
След като „Лудогорец“ има отбор от бразилци, а „Берое“ - от аржентинци и колумбийци, ЦСКА /Сф/ отвори нова глава с ангажирането на трети норвежец.
Точно така - Олаус Скарсем вече е в София и вероятно ще подпише договор. Така ще се нареди до сънародниците си Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет. „Червените“ фенове ще онемеят - и тримата скандинавци са халфове. Цялата средна линия.
Та този Скарсем изглежда явно е недоценен /или по-скоро много добре преценен!/ талант, защото след подготовката си в школата на реномирания „Розенборг“ го отпращат основно под наем - в „грандовете“ „Райнхайм“ и „Кристиансунд“. Има 19 мача, с 2 гола и 3 асистенции. Тези безценни два гола са вкарани в рамките на... година и половина!
И за този „ас“ ЦСКА /Сф/ ще брои близо 1 милион лева. Но, както казва Бай Ганьо - „Имал си бол пари, платил си“.
В същото време „червените“ масово и по традиция засилват под наем своите кадри. Един от тях е русенецът Александър Бучков. Младежът беше в „Пирин“, върна се в София, но пак му търсят друг отбор. 
От такива наеми от отбор в отбор един невероятно талантлив футболист като Мартин Смоленски е на път да провали кариерата си. А той беше още на 17 години брилянтен като техника халф.
Разни капацитети в Борисовата градина обаче знаят едно - този не е готов, онзи не става, трети има да качва килограми или да ги сваля.
Наивната питанка е какво може да се направи в школата с този милион за - как беше - Олаус Скарсем.
Примерът с школата на „Динамо“ /Загреб/ крещи - в школата да се работи така, че да се подготвят класни играчи, налагат се в мъжкия отбор, а после да се продават за милиони. Ползата е, че така или иначе те ще играят за националния отбор. Парите се връщат в академията и пак се почва отначало.
У нас пирамидата е обърната - школите ни /между тях и тази на „Лудогорец“/ произвеждат с години главно шлака и резултатът е, че футболна България откри първо Южна Америка, а вече и Норвегия. Която едва ли ще помогне на ЦСКА да спечели титлата.