„Ако трябва да използвам две думи, за да опиша какво чувствам към този концерт, те са благодарност и любов! Толкова съм благодарна, че пристигам в Русе, за да свиря Концерта за цигулка на Брамс, един от най-големите шедьоври на цигулковия репертоар! За първи път съм в България и се вълнувам да бъда тук с всички вас!“ Това казва талантливата млада цигуларка от САЩ Елисия Силвърстайн, която ще бъде солист в симфоничния концерт на оркестъра на русенската опера тази вечер от 19 часа в зала „Филхармония“. Диригент ще бъде Укки Сачедина, също от САЩ. Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър на Йоханес Брамс, симфоничната поема „Вълшебното езеро“ от Анатолий Лядов и сюитата по балета „Жар птица“ на Игор Стравински.
„Чувствам, че Брамс е част от ДНК-то на моята душа! Започнах да свиря на цигулка преди третия си рожден ден и имах късмета да посещавам музикално училище, където започнахме да изучаваме сериозна камерна музика от много ранна възраст.
Обичам Брамс - като тийнейджър си купих английския превод на всичките му писма, много от които са адресирани до Йозеф Йоахим, а някои специално са посветени на концерта за цигулка.
Всъщност Брамс написва тази творба именно за Йоахим, негов добър приятел и музикален партньор, цигулар, и това наистина е вид сътрудничество между двамата...
Брамс е композитор на композиторите!
Всичко в неговата музика има риторичен смисъл, нищо не е излишно!
И всички партии на оркестъра в Концерта за цигулка са толкова неразделна част от израза му през цялото време.
В този смисъл това наистина е огромен къс камерна музика!
Брамс и аз споделяме също любовта към старинната музика и към Концерта за цигулка и оркестър №22 в ла минор на Виоти, който го вдъхновява да напише това произведение.
Концертът за цигулка е едно от най-динамичните, дълбоки, вълнуващи гениални музикални произведения, просто го обожавам и съм развълнувана да го свиря в Русе под диригенството на Укки Сачедина!
Срещнахме се само за кратко в Zoom (изсвирих концерта за него), но той е страстен, отдаден и ентусиазиран, брилянтен млад музикант и енергията му е толкова позитивна и заразителна!
Убедена съм, че от първия ни съвместен проект ще се получи нещо специално. Очаквам с нетърпение да се срещна с всички музиканти от оркестъра и за мен е чест, че ще споделим сцената за тази невероятна музика!“, казва още Елисия Силвърстайн.