Австрийската „GG Group“ („Gebauer and Griller“) ускорява плановете си за стартиране на свой завод в Русе като вместо да строи завод е договорила покупката на съществуващи вече производствени помещения. Това се казва в прессъобщение на компанията, в който се описва бъдещото развитие на фирмата.
Чрез придобиване на съществуващи помещения се избягват отнемащите време строителни работи.
Новият завод ще има ясен продуктов фокус върху HV кабели за електрическа мобилност за реномирани европейски производители на автомобили. В първия етап на разширение придобитите помещения предлагат увеличена площ от 18 000 кв.м вместо първоначално планираните 13 000 кв.м, което позволява дори повече гъвкавост за по-бърз растеж без допълнителни разходи. В резултат на ускореното време на проекта, предсерийното производство може да започне още през май 2024 г., а редовното серийно производство - още през лятото на 2025 г., се казва в съобщението.
Къде ще се намира новият завод и кои готови производствени помещения ще бъдат закупени, засега се пази в тайна, тъй като сделката още не е финализирана. На пазара от лятото е фабриката на „Делта Сокс“, която се продава от русенска агенция за 3,95 млн. евро. В съобщението обаче се говори за 18 000 квадрата застроена площ, така че се има предвид нещо много по-мащабно.
„GG Group“ оповести решението си да инвестира в Русе през юни. В съобщението се казваше, че в бъдещия завод за кабели ще работят 100 души.