Подкрепата за ПП-ДБ и „Възраждане“ отбелязва драстичен спад в Русенска област в сравнение с парламентарните избори през април, БСП увеличава гласовете си с над 50%, а ГЕРБ и ДПС запазват позициите си. Това е политическата равносметка от провелите се на 29 октомври местни избори.  

Те имат своя специфика с много по-голяма тежест на местните лидери, в тях участват регионални партии и коалиции, които не съответстват напълно на националните, но все пак дават ориентир накъде се развиват политическите процеси.
Най-голям е спадът при ПП-ДБ, които губят 72% от гласовете, подадени за формацията през април. През пролетта за тази коалиция гласуваха 16 875 жители на Русенска област, а сега подкрепата за техните кандидати се свежда до 4741 гласа. Коалицията на промяната има хилава подкрепа извън Русе, със само 580 гласа в малките общини. Докато най-големият им конкурент от ГЕРБ получава 60% от гласовете си в тях - 8498. В едни нови парламентарни избори ПП-ДБ вероятно ще получи повече подкрепа, но на местно ниво липсата на структури и рапознаваеми за избиратели кандидати си казва думата.
От същия порядък е сривът при „Възраждане“ - от 11 098 на 3444 гласа или с 69%, въпреки че тази формация имаше кандидати за всичките 8 общини от областта.
ГЕРБ и ДПС демонстрират присъщата за тях мобилизация за местните избори и увеличават вота си съответно с 3,5% и 11%.
Избирателите на ИТН намаляват напловина и тази формация събира едва 2,49% от гласовете.
Над 4% в Русенско има СДС, който в областта се явява отделно от ГЕРБ и получава 2866 гласа или 4,07%, въпреки че има кандидати само в три от осемте общини.
Големият печеливш от местните избори е БСП, която в различни, но традиционни леви коалиции увеличава подкрепата си с 52% - от 6695 гласа през април до 10 225 на 29 октомври. И ако сегашните формации се явят на едни нови парламентарни избори и гласовете от местните избори се повторят, в 19-и МИР Русе БСП би получила два депутатски мандата. ГЕРБ-СДС също биха увеличили своята квота на 3 мандата, а ПП-ДБ и ДПС биха взели по един. „Възраждане“ би получило от Русе гласове за разпределение, но едва ли ще събере достатъчно, за да има депутат от областта. А ИТН остава под чертата.