Със свое постановление служебното правителство одобри средства в размер на 324 702 219 лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Осигуреният финансов ресурс е за обезпечаването на предстоящи плащания до края на април по сключени договори за изпълнение на Инвестиционната програма за национални проекти, както и за потенциални плащания до края на месеца по приключили вече обществени поръчки, по които предстои сключването на договор и плащане.
Необходимите средства ще се осигурят за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за тази година.
Със Закона за държавния бюджет на България за 2024 г. капиталовите разходи на първостепенните разпоредители с бюджет за периода 2024 - 2026 г. са изведени в обособен ресурс в централния бюджет. Приоритетните проекти са по Инвестиционната програма за национални проекти с прогнозен план на разходите за 2024 година. Предложеният подход дава възможност за проектите, които са с готовност за незабавна реализация, да получават своевременно необходимите средства от централния бюджет. Целта е постигане на по-добро планиране и разходване на капиталовите разходи, както и по-висока ефективност и прозрачност при изпълнението на инвестиционните програми.
Подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще продължи, заяви на 16 април служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините в Република България. Те обсъдиха инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти по-бързо да започнат обществени поръчки за избор на изпълнители.