По случай 100-годишнината от рождението на самоковския художник Зафир Йончев (1924 - 2006) в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков ще бъде подредена изложба с негови творби и представен каталог, посветен на него. Официалното откриване на изложбата и представянето на каталога ще бъде на 8 май (сряда) в залата на Галерията, съобщи пред БТА директорът на Исторически музей - Самоков д-р Веселин Хаджиангелов. Той посочи, че ще бъдат показани около 50 творби. 
Каталогът е част от поредицата „Галерия самоковски художници“. Миналата седмица издание, посветено на самоковския художник Слави Генев, бе представено в музея.  Такива каталози има на над десет художници от Самоков като – Георги Белстойнев, Захарий и Димитър Зограф, Никола Образописов, Елка Захариева, Наум Хаджимладенов, както и общ сборен каталог. 
Според справка на отдел „Справочна информация“ към БТА Зафир Йончев е самоковски художник. Той е роден на 10 февруари 1924 година в Самоков. Син е на известния живописец Христо Йончев – Краискарец, правнук на възрожденския деец Димитър Смиркаров и кръвно свързан по майчина линия с рода на Захарий Зограф. 
Детството му преминава в махала Крискарец в Самоков, край Искъра, край езерата и върховете на Рила планина, придружавайки баща си, когато е рисувал. Като всяко дете от малък започва са рисува, но първият човек, който открива в него таланта, е учителят му в гимназията Слави Генев.
През 1953 година Зафир Йончев завършва във ВИИИ (днес Национална художествена академия) (НХА) в София. Същата година става лауреат на трети младежки фестивал в Букурещ. От 1954 година до 1972 е преподавател по графични техники В НХА. Той участва в общи изложби в страната и чужбина – Италия, Япония, бившите съветски републики, Швейцария и друи. Своята първа самостоятелна изложба осъществява през 1975 година в София, сочи още справка на отдел „Справочна“. 
Зафир Йончев е един от онези художници, чието творчество е свързано с възрожденските личности, с представата за всеотдайност и честност в изкуството. В творчеството му преобладават две направления – историческите композиции и пейзажът. Творбите, които е създал , се съхраняват в Националната художествена галерия (НХГ), в Исторически музей – Самоков, както и в Художествените галерии в Кърджали и Смолян. По-известни от тях са „1878, Освобождението на Самоков“, „Първи искри“, „Дървар“, „Хоро“, „Пред буря“, „Из Родопите“, „Голямата чешма - Самоков“, „Песен“, цикъл „Самоков 1878 – Турците бягали – Крива вода“, „Ден последен“ и други. В тях авторът се стреми със средствата на традиционната Самоковска школа да приложи нещо от голямата графична култура на проф. Веселин Стайков и пространственото виждане и композиционните принципи на Илия Бешков. 
В своя житейски път творецът не забравя и основния закон на рода си – личните интереси да се прескачат, за да се осъществяват обществените. Според него - има ли за всички, и собствената награда ще дойде. Зафир Йончев е бил голям радетел на дарителството, качествено наследено от неговия род. Той смятал, че това патриотично дело ще приобщи много хора към високите цели и стремежи на съвременната българска култура. 
Зафир Йончев е създател на Графичната база в Самоков.