Протестиращи против промени в Закона за опазване на околната среда се събраха пред парламента. Представители на екологични организации и граждани казаха, че се очаква на извънредно заседание днес да се гледа на второ чете законопроектът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, през който се предлагат поправки в други три закона, един от които е този за опазване на околната среда. Техните притеснения са свързани с това, че може да се гласуват текстове, които ще обезсмислят гражданския контрол върху решения, касаещи природата. 
Без да мине през парламентарната комисия по околна среда и без становище от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), се правят фундаментални промени, каза за БТА Катерина Раковска от WWF. Отпада възможността да има съдебен контрол на две инстанции за големи инвестиционни проекти, добави тя. Раковска посочи също, че друго предложение предвижда решенията за необходимостта от Оценка на въздействие на околната среда (ОВОС) да важат 10 вместо пет години.
По думите на Вера Стаевска от инициативата "Зелени закони" през Закона за устройство на територията се изменя и редът за промени в обществения устройствения план. Съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев каза, че ще се иска президентът да върне за преразглеждане в парламента промените, които предстои да приемат депутатите. Той предупреди, че промени в Закона за опазване на околната среда може да доведе до наказателна процедура срещу страната по две европейски директиви.
На 17 април парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.