На Велики четвъртък духовници от Българската православна църква се обърнаха към миряните с послания за повече вяра, смирение и добри дела. Във всички епархии бяха отслужени утреня, Света Василиева литургия и беше извършен общ Маслосвет. Също днес се отслужва Последование на 12-те евангелия. Четат се дванадесет части от евангелията, в които се разказва за последните земни дни на Иисус Христос и за Неговите страдания.
Силна вяра и повече добри дела пожела на миряните на Велики четвъртък архиерейският наместник в Бургас свещеноиконом Емилиан
Нека всички православни християни да се уповават изцяло на Бога, да имат силна вяра и да вършат повече добри дела, за може Бог да им прощава всичко, което съгрешават волно или неволно като човеци. Това послание отправи към миряните свещеноиконом Емилиан Михайлов, архиерейски наместник в Бургас. Той отслужи литургия за Велики четвъртък в храм "Св. Николай Чудотворец". Отец Емилиан обясни, че в 12-те евангелия, които се четат на Велики четвъртък, се разказва за страданията на Господ Иисус Христос, които той е изтърпял заради нас, човеците, както и за неговата смърт до момента на неговото погребение. "Всяка година на Велики четвъртък евангелията се четат вечерта във всички православни храмове в целия свят, за да може християните мислено да се пренесат отново с Господ Иисус Христос в тази среда и да почувстват в сърцата си жертвата, която Господ е направил заради нас, човеците, а именно да пострада, да понесе кръстна смърт и погребение", допълни той.
Тайнството Елеосвещение подготвя вярващите за пристъпване към причастие, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан води Василиева света литургия и общ Маслосвет в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна.
Целта на извършването на елеосвещението е свързана с пораждането на покайно чувство у миряните в момента за прощение на греховете, който виждаме в опростителната молитва, която свещенослужителите прочитат в края на тайнството, каза още владиката и добави, че именно поради това елеосвещението се извършва преди Светото причастие, тъй като представлява подготовка на вярващия за пристъпването към Светата чаша. Той припомни, че през XI век маслосветът се е извършвал както на Тодорова събота, така и на Лазарева събота. В нашата практика е на Велики четвъртък в спомен на това, че Христос беше помазан със свето миро и тази аналогия на мировия елей се изразява в Светото тайнство, каза още той. 
Ние, православните християни, трябва да се учим от великото минало, просмукано от Христовата кръв, каза Великотърновският митрополит Григорий
Ние, православните християни, трябва да се учим от великото минало, просмукано от кръвта на Христос преди повече от 20 века, каза Великотърновският митрополит Григорий.
Пред БТА той припомни, че първото червено яйце се е появило в ръцете на Мария Магдалена, която го е занесла на император Тиберий. Тя е била много смела с това свое действие, вероятно императорът е разбрал този символ, защото тя излиза жива от двореца и продължава своята проповед, посветена на жертвата на Христос; затова, когато говорим, че трябва да се учим от това велико минало, просмукано от кръвта на Исус преди повече от 20 века, трябва да се учим и от нея, каза митрополитът.
„Колкото и да сме слаби, колкото и да сме немощни, нека да проповядваме усърдно, да разказваме за жертвата на богочовека и спасител на този свят, и да се вгледаме дали той всеки един ден не е с нас“, подчерта митрополит Григорий. Той заяви, че в човешкия живот няма случайности, има божия благодат или божия добра воля, която сме заслужили със скромните си дела, или не сме заслужили с неглижиране на самата вяра.
Да се доближим до Бога, защото заради нас, човеците, и нашето спасение, той изпрати своя единороден син на земята, призова Видинският митрополит Даниил 
Видинският митрополит Даниил оглави службата на Велики четвъртък в църквата „Св. Николай Мирликийски" във Видин. Заедно с храмовите свещеници той отслужи утринно богослужение, света Василиева литургия и маслосвет. Десетки миряни дойдоха да се помолят и да бъдат помазани с елей за здраве.
Тайнството маслосвет се извършва за изцеление на тежко болни, каза митрополит Даниил. Днес, на Велики четвъртък, се извършва общ маслосвет за всички християни, за изцеление на телесни и душевни недъзи, обясни Видинският владика.
По думите му вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия. Четат се части от Светото писание, които разказват за последните земни дни на Иисус Христос и за Неговите страдания. Свещениците изнасят кръста от олтара.
Призовани сме да съпреживеем отново тези трагични събития и да осмислим духовно си състояние, отбеляза митрополит Даниил. Да се доближим до Бога, защото заради нас, човеците, и нашето спасение, той изпрати своя единороден син на земята, призова владиката.
Трябва да направим най-важното и най-сложното нещо – да загърбим себичността си и да отворим сърцата си,  каза отец Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровската духовна околия
Великден е празникът на празниците, посочи отец Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровската духовна околия след Василиева света литургия, отслужена на Велики четвъртък в Габрово. 
„В навечерието на най-светлата нощ през годината – тази на Христовата Пасха, ние в оставащите дни трябва да направим най-важното и същевременно най-сложното нещо – да загърбим себичността си и да отворим сърцата си“, посочи отец Руслан Личев. По думите му трябва да отворим свободно място, за да приютим истината сред всички „вещи“, материални блага, които трупаме в ежедневието си. 
Молитвата днес е насочена към това Господ винаги да ни приема в редиците на своите ученици, каза Неврокопският митрополит Серафим
Вечерня със Света Василиева литургия отслужи в катедралния храм на Гоце Делчев „Св. св. Кирил и Методий“ Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Богослужението е посветено на вечерята на Иисус Христос с апостолите, която Той разпорежда да приготвят един ден по-рано от обичайното за юдеите, поради това, че е знаел, че в следващия ден самият Той ще се принесе като истинско пасхално агне, каза Неврокопският митрополит Серафим след службата.
Многократно на днешното литургия се изпява една кратка молитва:„На твоята тайна вчера днес, Сине Божий, съпричастник ме приеми, защото няма да издам на враговете ти тайната, нито целувка ще ти дам като Юда, но като разбойника те изповядвам, спомни си за мене, Господи, когато дойдеш в царството си“.
С тази молитва днес се обръщаме, за да ни удостои Господ винаги, когато се причестяваме, не само в днешният особено важен ден от цялата година, но винаги, когато пристъпим към Светото причастие, да бъдем в числото на неговите искрени ученици, на светите апостоли, посочи митрополит Серафим. Това се молим днес, Господ винаги да ни приема в редиците на своите ученици да ни дарява своя благодат, своя мир и да ни спасява, допълни владиката. 
Мнозина днес се трудят да изтръгнат вярата и надеждата ни, каза архиерейският наместник на Хасково отец Георги Тодев
Мнозина в сегашно време се трудят да изтръгнат от нашите сърца и души тази вяра, тази надежда — едничката крепка утеха в неправдите и болките на живота, единствената крепост на националното ни самосъхранение, православната Света вяра. Това казва във Великденско послание към миряните архиерейският наместник на Хасковската духовна околия ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев.
Свещенослужителят с най-висок сан в околията отслужи днес маслосвет и литургия в димитровградския храм "Свети Димитър".
Плуваме в сегашното време, в бурното море от международни и частни болки и страдания. Нашият Спасител ни учи да носим с търпение тежестите на живота, както и Той ги е понесъл, като незлобиво агне и да бъдем твърди във вярата, надеждата и любовта, обръща се към вярващите отец Тодев.
Маслосвет на Велики четвъртък бе отслужен в храмовете в Добрич
Архиерейският наместник на Добричката духовна околия Георги Дочев отслужи света Василиева литургия и общ маслосвет на Велики четвъртък в храм "Св. Георги" в Добрич. 
Отец Георги насочи вниманието на миряните към смисъла на Велики четвъртък и към събитията, които предстои да съпреживеем в дните преди Възкресение Христово. 
Със Света Василиева литургия започна Велики четвъртък в храмовете в Добрич. След това бе отслужен и общ Маслосвет.
Откъси от 12-те евангелия се четат, за да ни напомнят за Христовите страдания. Те проследяват хронологически всички събития от Тайната вечеря до Разпятието на Исус Христос, каза отец Георги Дочев. И допълни, че чрез припомнянето и съпреживяването на страданията на Иисус Христос се подготвяме да приемем с радост Христовото Възкресение. 
Послание да се замислим колко скъпоценен за човешкия живот е Спасителят на света отправи към миряните в Кърджали свещеноиконом Николай Величков
На Велики четвъртък свещеноиконом Николай Величков отправи послание към миряните в Кърджали да се замислят колко скъпоценен за човешкия живот е Спасителят на света.
„Спасителят на света, който се разпна за нас, прикова нашите грехове на кръста. За нашите грехове проля кръвта си. Нека ние поне малко да се замислим какъв спасител имаме, като най-добър в живота приятел, никога не ни предаващ, винаги стоящ до човека и чакащ човека да се обърне към своя спасител“, каза още отец Николай.
Част от днешната Вечерня със Света Василиева литургия, в храма имаше и елеосвещение -  маслосвет. Според канона тази вечер ще се четат и 12-те евангелия на Христовите страдания. 
Предстои празникът на празниците - венец на победата над смъртта и злото, каза Велбъждският епископ Исаак
Предстои празникът на празниците - Възкресение Христово, празник, който е венец на победата над смъртта и злото, празник на любовта, на победата над омразата и ненависта. Това каза пред БТА Велбъждският епископ Исаак.
Той отслужи вечерня с Василева Св. литургия и маслосвет в храма "Св. Великомъченик Димитър" в Кюстендил. В този ден е установяването на едно от тайнствата на църквата – евхаристия – благодарение, разказа епископ Исаак. Той допълни, че на днешния ден, с приемането на тялото и кръвта Христови, християните се съединяват с него.
Бог направи първата крачка да се доближи до човека, каза протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим, който отслужи литургия на Велики четвъртък в Клисурския манастир
Протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим отслужи литургия на Велики четвъртък в Клисурския манастир край Берковица, който е най-големият в епархията.
По време на литургията бяха четени 12-те евангелия, за да се припомнят събитията, свързани със следенето, предаването и залавянето на Исус Христос, както и незабавното му осъждане през нощта, което е станало в разрез с тогавашната правосъдна система, както и бичуването, оплюването и умъртвяването му след това.
„Всички сме призовани да съпреживеем отново онези трагични събития и по този начин да осмислим своето духовно състояние и да се доближим до Бога, защото заради нас, човеците, той изпрати своя единороден син на земята. Бог направи първата крачка да се доближи до човека. В седмицата на Христовите страдания по-често трябва да бъдем в храма, да търсим прошка, да се доближим до Бога, за да може от нас да се отдалечи всяко зло и душата ни да се върне в онази изначална хармония, в която Бог я сътвори да пребъдва. Днес, на Велики четвъртък, си спомняме за Тайната вечеря, на която Господ ни показа как да се съединяваме с него чрез неговото тяло и кръв. Като посочи хляба и виното и каза за хляба – това е моето тяло, а за виното каза - това е моята кръв. Пийте от тях и който приема моето тяло и кръв, то той пребъдва в мен и аз в него“, каза архимандрит Антим.
По-голяма вяра и повече любов към Бога, пожела Ловчанският митрополит Гавриил
Ловчанският митрополит Гавриил оглави службата на Велики четвъртък в църквата „Света Троица“ в Ловеч. В храма той, заедно с други свещеници, отслужена утреня, след това Света Василиева литургия с маслосвет. Десетки миряни дойдоха да се помолят и да бъдат помазани за здраве.
„Още Апостолът е казал, че ако някой се разболее, да извикат църковните презвитери и те ще го помажат с елей и Господ ще му даде здраве. Именно това е този маслосвет. Светите отци така са написали службата. Действително маслосветът е огромна сила, помага и на душата, и на тялото на човека. Дава здраве. Ако човек е здрав, се прави един път годишно на Великия пост, а ако човек се разболее, може винаги да се направи“, каза за БТА владиката.
Той добави, че тази вечер ще в храма ще се четат 12-те евангелия, в които са описани страданията на Господа, неговият път, страдалчеството, което е приел, за да ни избави от нашите грехове. 
Той призова за по-голяма вяра, повече любов към Бога. „Тогава ще намерим истинската радост. Пожелавам на всички нас Господ да ни дарува тази радост, да бъдем щастливи, да има здраве и благополучие“, добави митрополит Гавриил. 
Нека любовта, която Бог донесе в света, да пребъде в нас, каза архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Павел
Нека тази любов, която Бог дойде и донесе в света и донесе мира, да пребъде в нас, в нашите души, в нашите семейства, в нашите чеда, каза архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Павел в своето послание към миряните след светата литургия на Велики четвъртък в храм „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово. 
„Тази любов никога да не ни напуска и ние да се опитваме да я разпространяваме, защото заради тази любов Господ не пожали своя син, който дойде в света, живя с човеците, странства по цели свят и предостави този закон на любов, която ни завеща, да любим един другиго“, каза отец Павел. 
В плевенския храм "Свети Николай" вярващи се събраха на Света Василиева литургия и Велик маслосвет за здраве и прогонване на всяка болест
Днес на Велики четвъртък в плевенския храм "Свети Николай" свещеници отслужиха Света Василиева литургия и Велик маслосвет за здраве и прогонване на всяка болест. Вярващи се събраха в най-старата плевенска църква, за да отправят своите молитви в навечерието на Великден.
"Нека в тези дни на преизпълваща сърцата и душите ни радост от вестта за Христовото Възкресение, в дните на най-голямото тържество на нашата вяра, усилим още повече нашите молитви "за всеки и за всичко", за цялото Божие творение, както ни призовава Църквата на всяка света божествена литургия, така, както и Иисус Христос някога отдаде Себе Си "за живота на света". Това казва в своето поздравление по случай Възкресение Христово Плевенският митрополит Игнатий.
"Бог изпълни обещанието Си - Христос възкръсна от мъртвите и победи смъртта. Няма по-голяма победа от победата на доброто над злото, на светлината над тъмнината, на истината над лъжата, на любовта над омразата. В този ден Иисус Христос примири Бога с човеците, прекрати злобата на дявола, разсея тъмнината на заблудите, прогони греха и насади добродетелите, изпълни с безчислени блага вселената", казва още в поздравлението владиката.
"Най-сърдечно поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на родната ни Православна църква в Плевенска епархия като благопожелаваме на всички единство във вярата и изобилна пасхална радост", допълва митрополит Игнатий.
Да бъдем с Бог означава да бъдем щастливи, да живеем в мир и благоденствие, пожела Пловдивският митрополит Николай
В храма „Св. вмчца Марина” Пловдивският митрополит Николай отслужи утреня със света Василиева литургия. В двора на църквата се събраха и десетки деца, дошли да спазят традицията с боядисване на великденските яйца.
Митрополит Николай приветства децата и ги призова да учат за Бога, защото по думите му нашето предназначение е да се доближаваме до Бога. „Съветвам ви никой от вас да не бъде предател. Бъдете искрени, бъдете честни. Дявол в превод означава лъжец. Никога не лъжете. Лъжата е страшен грях, а рано или късно тя се изявява. Обикнете Христос, вървете с него и вие ще имате голяма благодат от Бога. Бъдете трудолюбиви, учете, знайте, но преди всичко учете за Бога, защото нашето предназначение е да се доближаваме до Бога, а не да се отдалечаваме от него. Да бъдем с него, означава да бъдем щастливи, да живеем в мир и благоденствие“, обърна се към присъстващите деца Пловдивският митрополит и им обясни защо днес се отслужва литургия, която пресъздава Тайната вечеря.
„Да ядем тялото и да пием кръвта на нашия Спасител означава да го приемем в себе си. Да знаем, че той живее в нас. Колко е хубаво, когато човек почувства, че Бог е в душата и сърцето му. Тогава нищо лошо не може да ти случи. Ако Бог е с нас, никой не може да бъде против нас“, обясни още митрополит Николай и заедно с децата произнесе молитвата „Отче наш“.
Чрез дванадесетте части на Светото евангелие миряните изживяват Божиите страдания, каза архиерейският наместник на Радомирската духовна околия
С утринна служба и проповед в радомирския храм "Св. Димитър Солунски" отбелязват днешният Велики четвъртък. Служението се води от свещеноиконом Александър Стоев - архиерейски наместник на Радомирската духовна околия. 
"Чрез дълбокото съдържание на дванадесетте части на Светото евангелие или Четириевангелие, миряните изживяват тези дни от страстната седмица, състрадавайки нашия господ Иисус Христос. Припомнят за излизането му от Сионската горница; предателството от Юда Искариотски; разговора който води със светите Апостоли в Гетсиманската градина; молитвата, която отправя за всички нас; отвеждането му при Пилат Понтийски; бичуването; кръстния път до Голгота и изкуплението, което Христос извършва за нас", припомни Стоев. 
По думите му това изкупление е уникално, незаменимо и вечно по своя характер и чрез него всеки, който вярва в Христа, има възможността да получи вечен живот. 
Да прегърнем красотата на любовта, защото Бог е любов, каза архиерейският наместник за Разградската духовна околия отец Георги
Великден е празник на празниците, Възкресение Христово, с което се осмисля един човешки живот на земята. Затова и апостол Павел казва: „Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.“ Сиреч това е вяра за живот вече, каза за БТА архиерейският наместник за Разградската духовна околия ст. иконом Георги Георгиев. Той посочи, че посланията, които поднася към всички християни в тези нелеки, трудни времена, в които живеем, е да прегърнат красотата на любовта, защото Господ Бог е бог на любов, бог на вечността. 
Отец Георги отслужи днес маслосвет и литургия в храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Разград. Десетки миряни се събраха за службата на Велики четвъртък.
Изменяйки на истината, ние изменяме на Бога, каза в проповедта си игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий
"Днес е един от тъжните дни за християните. На днешният ден  се извърши съдът на Господ Иисус Христос – Божия син. Един близък християнин днес размишляваше, че се извършва нещо много странно – творението – човекът, да съди твореца", каза днес в проповедта си по повод Велики четвъртък игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий.
Епископ Евлогий посочи, че това е наистина нещо много объркващо, недостойно и жалко. "Господ Иисус Христос беше предаден на съд от еврейските първосвещеници, но този съд бе подкрепен от множество жители на Йерусалим, които само преди седмица го посрещнаха тържествено там с палмови клонки и  възгласи "Осанна, да живее Божият син", каза още игуменът на Светата обител.
По думите му това е факт, който много често срещаме. "Когато човеците изменят своите възгледи, изменят истината поради редица причини. В немалко случаи това става заради пари, за власт или могъщество. И това е най-жалкото, когато изменяме на истината, а изменяйки на истината, ние изменяме на Бога", отбеляза игуменът.
Велики четвъртък и Велики петък са дните, в които си спомняме за Христовите страсти, каза Главиницкият епископ Макарий в Русе
Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, отслужи на днешния Велики четвъртък сутринта утреня и света Василиева литургия в катедралния храм "Света Троица" в Русе.
В същия храм тази вечер Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи "Последование на 12-те евангелия на Христовите страдания".  
"Велики четвъртък и Велики петък са дните, в които си спомняме за Христовите страсти. Всички текстове от четирите синоптични евангелия на евангелистите Матей, Марко, Лука и Йоан, които са свързани с тези дни, със страстните дни, със страстите Христови, са събрани в тези два дни в четива, разделени, и започват от днес, на Велики четвъртък вечерта. Разделени са в 12 четения и всички описват времето от залавянето на Христа до разпятието на Христа. Между евангелията се пеят и химни - стихири, в които текстът също спомня за това събитие. Има и богословско съдържание. То обяснява и задължението на християните, което имат към онзи, който е пострадал за тях, а именно Христос Спасителят", каза за БТА Главиницкият епископ Макарий. 
Няма по-скъпоценен дар за човешкия живот от приемането на животворните хляб и кръв Господни, каза архиерейският наместник на Самоков
"Няма по-велико и видно чудо от човешката история, няма по-скъпоценен дар за човешкия живот от приемането на животворните хляб и кръв Господни. Затова и всички благочестиви вярващи християни в дните на подвиг, пост и всяко добротворство присъстват към Светата трапеза, за да се причестят с тялото и кръвта Господни". Това каза в словото си архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев, след като отслужи Божествена света литургия и Велик маслосвет в Митрополитската църква „Успение Богородично“ в Самоков. 
Той допълни, че особен момент е предателството на Спасителя, извършено от един от неговите учени. Отец Михаил посочи, че днес ние се молим и каем пред Бога да прости всяко едно предателство спрямо него и всяка лъжлива целувка. 
"И днес ние изпросихме в Бога великата Негова милост и в тайнството на Светото елеосвещение, като благодатно бяха прочетени седем евангелски текста, а после отправени седем благодатни молитви към Бога, като изпросихме прошка на нашите грехове, помолихме за Неговата божествена милост, явихме божествената сила, която по Неговата неизчерпаема благодат измолихме да спаси върху нас, нашите родители, братя и сестри", каза отец Михаил.
Вярата дава свобода, пречистване и надежда на човека, каза отец Михаил Миронов от Свищовската духовна околия
Вярата дава свобода, пречистване и надежда на човека, каза отец Михаил Миронов от Свищовската духовна околия. Отец Михаил отслужи маслосвет и литургия в храма „Света Троица“ в Свищов.
Той посочи, че посланията, които поднася към всички миряни, са да посещават божия храм не само за да палят свещичка, но и да присъстват на службите. Бога е казал: „Шест дена работи, на седмия почивай“, припомни той. В неделния ден не трябва да работиш, а да почиваш и само да посетиш църквата.
Ние сме временно на тази Земя, каза той и призова хората да имат в себе си вяра, колкото синапово зърно, за да открият спасение.
Колкото и да ни е трудно и да имаме грижи, ние трябва да намерим време да се сърадваме с тази Пасхална радост на Христовото възкресение, каза отец Силвестър Янакиев
В катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен на Велики четвъртък бе отслужена литургия с маслосвет от предстоятеля на църквата отец Евгений Янакиев в съслужение с отец Силвестър Янакиев и отец Павел Янков.
"Колкото и да ни е трудно и да имаме грижи, ние трябва да намерим време да се сърадваме с тази Пасхална радост на Христовото възкресение, защото тя ни дава възможността да преодолеем всяка пречка, всяка болка и недъг, който ни сполетява, каза отец Силвестър Янакиев. Затова трябва да обърнем внимание на това, което се случва в този момент, и да изпросим за нашата епархия, за хората, които живеят тук, любов, мир и благоденствие. А в контекста на това, което преживяваме - добър владика, който да ни води по правилния път."
"Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост. Това гласи част от Пасхалното послание на наместника на Сливенската епархия - митрополит Йоан, което бе публикувано на страницата на митрополията. Ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, ако ние следваме това, към което ни призовава Бог, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. Защото да живееш в съответствие с Божиите заповеди – това значи да бъдеш щастлив".
Василиева света литургия и маслосвет бяха отслужени на Велики четвъртък в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
На Велики четвъртък ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев и протойерей Сава Кокудев отслужиха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Василиева света литургия и маслосвет.
Вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия. Четат се дванадесет части от евангелията, в които се разказва за последните земни дни на Иисус Христос и за Неговите страдания.
"В 12-те евангелия се проследяват страданията на Иисус Христос, тайната вечеря, предателството, молитвата в Гетсиманската градина, отиването при Пилат Понтийски, носенето на кръста, смъртта и Възкресението на Божия син", обясниха за БТА от Българската правослвна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). И допълниха, че затова се четат всички откъси от евангелията, които разказват за тези събития, свързани с Иисус Христос.
Благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници отправи епископ Поликарп 
На Велики четвъртък днес в столичната митрополитска катедрала "Св. великомъченица Неделя" беше отслужена архиерейска Василиева света литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, тя беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Това съобщиха от Софийската митрополия.
Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и певци, ръководени от протопсалт Георги Миков - заместник-диригент на мъжкия хор при храма.
В края на литургията епископ Поликарп припомни на богомолците евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден и отправи благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници.
Нека да бъдем винаги единни в Христовата истина, да бъдем пазители на неговите ценности, пожела Старозагорският митрополит Киприан
“Нека да бъдем винаги единни в Христовата истина, да бъдем пазители на неговите ценности и традициите - семейни, християнски, православни, които трябва винаги да възцаряват нашите души и нашите семейства. Така ще можем да бъдем наследници на нашата българска православна традиция и да пазим нашите корени, да пазим нашата вяра неопетнена, съхранена и вдъхновена“, каза в пожеланието си към миряните пред БТА Старозагорският митрополит Киприан. 
На Велики четвъртък архиерейският наместник на Казанлъшката духовна околия свещеноиконом Димитър Димов отслужи света Василиева литургия и Велик маслосвет.
Призив за любов, разбирателство, повече търпение, братолюбие, взаимност и грижа отправи архимандрит Стефан от Троянския манастир
Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ събра десетки богомолци, дошли да чуят литургията и да се поклонят пред иконата на Света Богородица Троеручица.  
Светата Василиева литургия беше отслужена от архимандрит Стефан, наместник на игумена на манастира. В своята проповед той говори за смисъла на Велики четвъртък и събитията, които предстои да съпреживеем в дните преди Възкресението. 
„Велики четвъртък е денят от Страстната седмица, който е най-натоварен със събития, символически възпоменания и богослужения“, каза отец Стефан.
Той отправи призив за любов, разбирателство, повече търпение, братолюбие, взаимност и грижа. „Защото жертвата на нашия Господ Исус Христос, неговата смърт и възкресение ни учат именно на това – че няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за душите на своите приятели“, добави отецът.
Фар, който не свети, не служи за нищо, каза архиерейският наместник на Търговищка духовна околия отец Славчо Проданов
Страстната седмица е време на мъките, на страданията на нашия Господ Иисус Христос. Неговите страдания също се прехвърлят и на нас, вярващите. Братя и сестри, тази седмица виждаме целувката на Юда; чуваме звънът на 30-те сребърника; войниците, които залавят Исуса и го отвеждат на лобното място, наречено Голгота, за да бъде разпнат между двама разбойници, припомни по време на литургията на Велики четвъртък архиерейският наместник на Търговищка духовна околия отец Славчо Проданов.
Литургията събра миряни в храм „Св. Йоан Рилски“ в областния град. По думите на свещеника тази тъжна картина през днешната седмица ни води към размисъл и днес. Защото има хора, които да полагат живота си за своите ближни; има хора, които да умират за правдата. И точно тези хора, със своето достойнство и героизъм, са близки до подвига на Исус. Той със страданията си и кръстната си смърт победи смъртта и изкупи греха на своите по-малки братя.
„Той умря, положиха го в тъмен гроб. Положиха отгоре каменна тежка плоча, но светлина не може да стои в мрака. Христос възкръсна! Видяха го и войниците, които пазеха гроба. Той възкръсна в светлина. Тази светлина, която обгърна, прегърна цялото човечество. Но и днес тази светлина не можа да влезе навсякъде. Защото по прозорците на нашите души има черна хартия, която не позволява на светлината, на лъчите небесни да влязат вътре и да стоплят и да осветят душата и сърцето, за да прогонят оттам мрака“, каза отец Проданов в обръщението си. 
Той пожела: „Дано в идващия светъл ден на Възкресението ние да се облеем в светлината и топлината на възкръсналия Господ Иисус Христос. Защото фар, който не свети, не служи за нищо! Печка, която не топли, бива изхвърлена от помещението, за да не пречи. Пожелавам ви здраве, бодрост и посрещане с духовно християнско настроение светлото Възкресение Христово!“
Най-важното е да приемем Христос в сърцата си, каза архиерейският наместник на Ямбол архимандрит Димитрий
Най-важното е да отворим сърцата си и да приемем Христос, каза архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий в своето послание към миряните след Светата литургия на Велики четвъртък в централния храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол. 
Както казва Свети Йоан Златоуст, трябва да имаме своята домашна църква, призова архимандрит Димитрий. „Това е изключително важно и належащо в това време, защото нашият народ е разцърковен, за жалост. Трябва повече да се говори за тези неща, не само в храма, а и в училище, но най-вече – в семейството.
Той припомни, че в храма не се идва само за прошение, а и за благодарност. „Трябва да имаме упование, твърда вяра и дръзновение най-вече. Каквото и да правим, Христос иска да види в нас постоянство. Неслучайно казва на апостолите: Вие претърпяхте всичко с мене. И ние трябва да претърпим всичко с Христос, за да получим Божието царство“, допълни архимандритът.