Няма да говоря за горчивината, която в последните месеци се е натрупала у присъстващите в тази зала с оглед подхода на нашия законодател при последните промени в Конституцията, започна обръщението си служебният министър на правосъдието Мария Павлова към присъстващите на тържественото честване на деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, организирано от Съюз на юристите в България.
След като се видя, че този подход не е най-добрият, по същия начин, за съжаление, Министерството на правосъдието подходи при изготвянето на проектозакона за съдебната власт - там се видя същата бързина, с която се подходи към промените в основния ни закон, продължи тя. 
Министърът подчерта, че днес е празник - преди 145 години е приет първият основен закон на възродената българска държава и днес отбелязваме деня на Конституцията и на юриста. 
В последното десетилетие много говорим за правова държава и върховенство на закона, по тази тема търпим критиките не само на партньорите ни отвън, но основно на българското общество, отбеляза Павлова.
Законност и справедливост не са празни понятия, всеки от нас с отстояване на принципите е гарант за отстояването на демократичната и правова държава, подчерта служебният министър на правосъдието.
На церемонията бяха връчени и традиционните награди на Съюза на юристите в България.
Наградата за партньор на годината за 2023 г. на Съюза на юристите в България, която се дава за 12 -и път, получи Центърът за юридически науки при Българския свободен университет.
Редица юристи, сред които Галина Захарова, Ина Лулчева, Ива Минкова, бяха удостоени с най -високата индивидуална награда за постижение на юристи.
Награди получиха и двама журналисти за активно, точно и обективно отразяване на дейността на съдебната власт -  Лора Инджова от "Нова нюз" и Петя Гайдарова от вестник "Марица" - Смолян.
Награда за съществени постижения на АПИС-Европа получи адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.