От 24. до 26. април ученичките Кристиана Дудева и Джулия Маркова от 3 б клас на СУ “Възраждане”- Русе заедно с тяхната учителка по англ. език Десислава Стоянова и зам.- директора Меглена Христова посетиха иновативното ОУ “Иван Хаджийски” - Троян по Национална програма “Иновации в действие”.

Училището домакин е основано през далечната 1869 г. и се намира в центъра на града. Достолепната над 100-годишна сграда е храм на знанието, в който учат 110 ученици от първи до седми клас, 20 от които са със специални образователни потребности..

24.04.2024г.

Културно-образователна програма в град Троян:

Посетихме Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в него научихме за историята на града и за развитието на занаятите и приложните изкуства в тревненския край. Купихме си емблематични керамични сувенири - керамиката е един от основните тревненски занаяти, запазен и до днес. В Художествената галерия “Серякова къща” разгледахме творби на съвременни тревненски художници и майстори занаятчии. По време на градската разходка слушахме в унес ромона на буйно течащата планинска река Черни Осъм. Разгледахме мостовете, които свързват двете части на града, разположен по поречието на реката в Троянското дефиле. Запознахме се с живота и делото на Иван Хаджийски - основоположник на българската социология и патрон на училището, което предстоеше да посетим. Снимахме се пред паметника му, който е една от емблемите на града. Разходихме се в центъра на Троян и си направихме снимки за спомен пред Общината. В запазил артистичния дух ресторант опитахме от специалитетите на местната балканска кухня. По време на тридневната си работна визита по НП “Иновации в дейсвие” не спряхме да се наслаждаваме на прекрасните природни гледки, на чистия планински въздух, на спокойствието и чистотата на китния балкански град.

25.04.2024г.

Посещение и работна среща в иновативното основно училище “Иван Хаджийски”.

Директорката Ралица Бенчева накратко ни запозна с историята на училището от създаването му през далечната 1869 г. до наши дни. Запознахме се с някои от иновативните им практики в управлението - кабинет, запазил духа на възрожденското образование, както и с организираната по нов начин учебната среда чрез изградени:

1.Ретро кабинет с автентични стари чинове с място за моливи и мастилници, на които седнахме като учениците от миналото; позвънихме със стария пиринчен училищен звънец, разлистихме летописните книги, подържахме дървените учителски показалки и се пренесохме в атмосферата на възрожденското школо.

2. Сякаш за секунди прелетяхме 150 времеви години и влязохме в съседния кабинет - кабинет по роботика, в който се провежда СТЕМ обучение. Той е създаден много преди програмата на МОН за изграждането на такива кабинети в училище.

3. Разходката ни във времето продължи с посещение на кабинета по хуманитарни науки, обзаведен с маси и секции с принт на портрети и мисли на класиците в българската литература. Тук времената на културните епохи се сляха в едно благодарение на цитати от литературни текстове на Иван Вазов, Христо Ботев, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна…

4. Разгледахме втория компютърен кабинет и едновременно заседателна зала, където колегите много често провеждат педагогическите си съвети и честват официалните училищни събития.

5. Сензорен кабинет за обучение на децата със СОП, финансиран по НП за приобщаващото образование.

Гавният учител г-жа Рогошева е ресурсен учител, който с много любов и професионализъм е изготвил проекта за този сензорен кабинет, в който провежда заниманията на децата със СОП.

6. Кабинет по БЕЛ, наречен “Изворът на Белоногата”, с изградена истинска каменна чешма във възрожденски стил с два чучура и течаща вода. Кабинетът е декориран с битов кът с кукли в народни носии и керамични стомни за вода.

7. Модерен библиотечен сет с удобна за четене и релакс мека мебел и богат библиотечен фонд ни посрещна в един от коридорите на достолепната сграда.

8.Домакините ни показаха съвременен готварски кабинет, с реализацията на който се гордеят. Акцент в училищната политика е здравословното хранене при децата. Училището домакин представи прилагането на компетентностния подход за изграждане на ключова предприемаческа компетентност в урок на тема “Здравословно хранене”. По време на уоркшопа заедно готвиха ученици от Троян, Русе, Варна и Каварна. След което почерпиха своите учители с направените от тях здравословни домашна лимонада и безглутенов кекс.

В училището ежедневно се предлага топъл обяд за всяко дете, защото е запазено столовото хранене със собствена кухня и готвачка.

Докато учениците готвеха, се проведе работна среща - разговор в учителската стая - колегите от СУ ”Стефан Караджа” - Каварна, СУ “Възраждане” - Русе, ПГГСД “Николай Хайтов”- Варна и ОУ “Иван Хаджийски” - Троян споделиха свой педагогически опит и добри образователни практики. Партньорството е много ценно и с това, че училищата са различни – има основно, средни и една професионална гимназия. Така всеки партньор научи повече за училищата в България с друг образователен профил и специфики.

“Пазим корените на традициите, летим с крилете на бъдещето” - това е девизът на иновативното училище домакин от Троян, което е съхранило спомена за образованието и просвещенския дух от Възраждането до наши дни. В него работят 19 учители и 5 души непедагогически персонал. То е средищно училище. Средната пълняемост на паралелките е 12/14 ученици. В 6 групи за занимания по интереси са обхванати почти всички ученици в училище.

След обяд на 25.04.2024г. - културно-образователна програма. Посетихме Троянския манастир и разгледахме музейната експозиция в Светата Троянска обител, както и стаята, в която е нощувал Васил Левски по време на обиколките си из България при създаване на тайните революционни комитети.

26.04. 2024г. В училището в Троян:

  1. Въвеждане в иновацията на училището - представяне от директорката Ралица Бенчева на Бен-Ланкастърския метод на обучение. Присъства и г-н Минко Христов – старши експерт по ОСО от Регионално управление на образованието в град Ловеч.

  2. В комп. кабинет гледахме видеофилм за иновацията - прилагане на Бен-Ланкастърски метод при работа с деца със СОП, урок на тема “Да изгоним скуката от час”.В сензорната стая по време на часа ресурсният учител г-жа Рогошева използва иновативни инструменти като басейн с топки с различен цвят, бълбукащ водопад с различни цветове, топки с емотикони, изразяващи определени чувства.

  3. Във видеотеката бе представен видеофилм за Ив. Хаджийски, патрон на училището и основоположник на бълг. социология. Филмът е подготвен от Християна Топузова, учител по БЕЛ.

  4. Интегриран урок по музика, АЕ и ФВС на тема “Музикален идол” наблюдавахме в кабинета по музика. В заниманията взеха участие и учениците от гостуващите училища. Часът беше наситен с различни образователни дейности, залегнали в учебната програма на трите предмета.

След урока - конфериране от учителите, обсъждане на заложените цели, приложените методи и постигнатите образователни резултати; учениците от гостуващите училища споделиха своите впечатления от видяното и преживяното по време на мобилността.

В края направихме общи снимки за спомен и уточнихме работната програма при посещението на иновативното училище в Каварна през месец юни.

 

Материалът е подготвен

от Меглена Христова –

зам.-директор и координатор по програмата