Проектът „Достъп до наследство“ насърчава развитието на достъпен туризъм за хора с увреждания, възрастни и хората с намалена подвижност. Това каза Пасхалис Псалтопулос от гръцката Агенция по природната среда и климатичните промени, който участва в Петата трансгранична конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“на БТА днес в Солун. Паралелно се проведе и форум в Благоевград.
Проектът включва четири направления дейности – международни учебни посещения за обмен на добри практики; подобряване на инфраструктурата, като например подобряване на достъпността в с. Баня, област Разлог; изграждането на информационни интерактивни табели; организация на събития в пограничните райони.
Пасхалис Псалтопулос открои като направление и повишаването на осведомеността на местно погранично ниво. Той каза, че това включва общ подход и съвместна стратегия; специално тематично проучване на възможностите, предизвикателствата и регионалните политики, които трябва да се прилагат за развитието на "достъпен туризъм, свързан с културното наследство"; тематично проучване на европейската система ETIS; туристически пътеводител с информация за достъпност за посетителите на трансграничния регион Гърция-България (на гръцки, български и брайлов език), както и списък на обектите и маршрутите на природното и културното наследство в районите на Солун, Кавала и Еврос; ръководство за достъпност и система за оценка на достъпността за хора с увреждания и възрастни хора; образование и обучение на професионалисти и заинтересовани страни; наръчници за обучители и обучаеми за професионалисти в областта на туризма за привличане на посетители с увреждания и грижи за тях.