Стефан Иванов, след десет години мълчание, благоволи да проговори. Това каза актрисата Анета Иванова, която бе водеща на премиерата на книгата на Иванов – „Без мен”, в театрална работилница „Сфумато“. 
„Даже очевидните и общоприетите неща понякога не са точно така, както си ги мислим, и за това е тази книга“, каза Стефан Иванов. 
Млади актьори четоха откъси от книгата.  
Поетесата Силвия Чолева каза, че това не е точно стихосбирка, защото съдържа по-прозаични текстове, „дневникови записки“ и цитати сред стиховете. По думите й, в поезията на Стефан Иванов има „остро социално чувство“, което не подминава проблемите в обществото. Нарича иронията в творбите му „спасителен пояс в океан от фалш“. 
Кирил Василев, поет, определя „Без мен“ като „лирическа хроника на настоящето“. „Това е поезия, която държи да остане близо до всекидневието“ добавя той. Смята, че основата ѝ е в базисното приемане на света, вместо в отричането му.
На премиерата беше пуснат запис с редактора на книгата – Марин Бодаков (1971-2021). В знак на почит към него осветлението бе изгасено по време на целия запис. Бодаков определя поетиката на Стефан като „поетика на уязвимостта“ и го нарича „хроникьор на отчаянието“. Според него „отчаянието е връзката между културните хора в тази страна“.
Стефан Иванов е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Издава четири стихосбирки. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, която печели „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, турски, сръбски и други езици.