Сърдечно-съдовите болести са сериозно предизвикателство за общественото здраве в Европа. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на конференция на тема "Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“. Тя е домакин на събитието в партньорство с посланик Фредерик Мерис и посолството на Кралство Белгия в България.
Целта на форума е да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на Европейския съюз (ЕС), учени и представители на академичните среди, за да обсъдят поставянето на сърдечно-съдовото здраве в центъра на европейския дискурс.
Осигуряването на ефективна превенция и лечение е наш общ ангажимент, който отразява ценностите и приоритетите на нашето общество. Ето защо е толкова важно да обединим усилия в предоставянето на равен достъп до здравеопазване, развитие на устойчиви здравни системи и иновативни решения, посочи Габриел.
Тя отбеляза, че през последните години има значителен напредък в медицината, но въпреки това сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб и причина номер едно за смъртност в ЕС. Всяка година в ЕС има повече от 6 милиона нови случая и над 1,8 милиона смъртни случая, свързани със сърдечно-съдови заболявания, посочи Габриел. Тя посочи, че нивата на смъртност заради сърдечни-съдови заболявания в България са сред най-високите в ЕС.
Вицепремиерът в оставка добави, че е важно здравеопазването да стои на преден план в дневния ред на ЕС.
Габриел акцентира и върху значението от ранното диагностициране, скрининга, превенцията, инициативите върху повишаването на осведомеността по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и заяви, че те трябва да са обща цел. Нека не забравяме силата на научните изследвания и иновациите при превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Чрез разработване и интегриране на цифрови здравни решения, осъществяване на сътрудничеството между изследователи и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за превенция, диагностика и лечение, каза Габриел. Тя подчерта, че съществуват различни възможности за финансиране на ниво Европейски съюз, които са насочени към причините, диагностиката, лечението, профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.