Кръгла маса на тема "Реализиране на възможностите – Стара Загора" се проведе днес в Града на липите. Целта ѝ беше да бъдат дискутирани възможностите за справедлив преход в региона, който ще е най-засегнат от енергийния преход. Организатори на форума бяха "Бранд Медия България" и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР).
"Това, което АРИР сме си поставили като задача и цел, е да работим за устойчивото развитие на региона", каза в началото на срещата д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР - Стара Загора. Тя подчерта, че този преход е пореден, защото не сме излизали от преход последните 30 години. Важно е да обсъдим дали той наистина е заплаха или е възможност, каза още Грозева и допълни, че доскоро говорихме за индустрия 4, а вече усилено се говори, че сме в индустрия 5. Тоест тук не става въпрос само за преход от един вид източник на енергия или водещ индустриален сектор. Тук става въпрос за преход между иновации и технологии, който се случва сега и в момента. Работни места, бизнес и умения на бъдещето, много от технологиите и иновациите промениха тотално начина ни на мислене, начина на правене на бизнес, начина на работа, коментира директорът на АРИР. 
Срещата е втора поред в изпълнението на европейския проект "Преход на възможностите" и имаше за цел публичен диалог с местни представители, които могат да допринесат за справедлив преход със собствени идеи и проекти. "Ние в момента сме в преход, но той вече не е справедлив. Ние винаги сме казвали - един човек да загуби работното си място, за нас вече преходът не е справедлив. Още повече, че нямаме яснота какво се случва с този човек", каза вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Според него държавата се оказа абсолютно неподготвена за пореден път за това, което се случва. Само в региона на Стара Загора и Димитровград имаме близо 300 души, които са загубили работните си места. 130 в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица-изток 3" в Димитровград, а предстои и съкращение на още 160 работници в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Ние сме без ясна перспектива какво ще се случи и благодарение на натиска на работодатели и синдикати започнаха действия в тази посока, с които се опитваме да минимизираме последиците от това, което в момента се случва в едно от най-добрите предприятия по отношение на производството на електроенергия от въглища", коментира още синдикалистът.
"Намираме се в една тежка политическа криза, която в момента е съпътствана с една икономическа криза в цяла Европа", каза по време на срещата Стефан Шоселов, председател на клуба на работодателя в Стара Загора.
В края на февруари в Тракийския университет се проведе конференция на тема "Преход на възможностите – Стара Загора". По време на форума бяха представени и резултатите от социологическо проучване, изготвено през ноември м.г. от Изследователски център "Тренд", което цели да покаже нивото на осведоменост на местните граждани относно политиката на сближаване, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа, и идентифицира какви са нуждите и опасенията на хората в региона на Стара Загора с оглед на предстоящите промени.