Струнен квартет "Фрош" и пианистката Гергана Несторова ще изнесат концерт тази вечер в Доходното здание в Русе. Събитието е част от международния фестивал "Мартенски музикални дни", съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.
Музикантките от квартета - Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола) и Теодора Атанасова (виолончело), и пианистката Гергана Нестерова ще изпълнят Струнен квартет №4 на Константин Илиев по повод 100-годишнината от рождението на завинаги свързалия живота си с Русе голям български музикант, диригент и педагог.
В програмата си те включват и световната премиера на Клавирен квинтет № 2. Творбата е написана и посветена на състава от композитора Васил Казанджиев, който ще навърши 90 години през септември тази година.
Програмата на концерта включва и изпълнение на Струнен квартет №5 от Бела Барток.
В късния следобед днес арх. Венцислав Илиев - син на Константин Илиев, ще представи второто издание на автобиографичната книга "Слово и дело".
Повече от 450 участници от 10 държави ще се изявят на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе до 31 март тази година. Музикалният форум предлага повече от 20 събития - оркестрови програми, ансамблови концерти, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.
"Мартенски музикални дни" е една от най-дългогодишните и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.
БТА е сред основните медийни партньори на фестивала.