Ценка Местанска е русенка, последователите й я наричат българската Луиз Хей. Доктор по психология, хомеопат, неврофийдбек терапевт, първият в България енергиен терапевт, който практикува новата бърза форма на ТЕС (техника за емоционална свобода) - EUTAPTICS, FEFT. Завършва курсовете за тази форма на енергийна психология през 2012 г. в Оклахома (САЩ) при създателя на Бърз ТЕС, FEFT – Робърт Смит. Над 25 години тя помага на хиляди възрастни и деца да подобрят здравето си, паметта и концентрацията, като преодолеят емоционалните си проблеми. Повече от 20 години работи в Аюрведа клиника в Германия, както и със свои пациенти в България.

От трапеза на трапеза не е добър план, оставете си поне един ден само са вас преди да се върнете на работа, съветва популярната психоложка в началото на празниците. 

 

- Защо след празниците се чувстваме по-уморени?

 - Да, наистина попадаме на такъв феномен. Уж сме почивали няколко дни, а когато трябва да се върнем на работа се чувстваме по-изтощени и уморени. Това се дължи на няколко факта. Единият е прекомерното очакване и  „пренавиване“ за предстоящите дни. Често планираме пътуване и срещи и всичко това за кратък период от време. В такива ситуации ние не си даваме сметка, че натоварваме емоционално нашето тяло, защото ситуациите, в които попадаме, не са част от ежедневието. Друг факт е, че много често по време на такива празници повечето хора планират и пътуване-от първия до последния ден. Това също води до умора- трафик, задръстванията, часове в колата. По време на празниците много често ни се налага и да се срещаме с близки роднини и в стремежа си да уважим всички, на практика денят ни преминава от „трапеза на трапеза“. И макар всичко това да звучи на пръв поглед хубаво, реално в края на едни такива срещи ние се чувстваме, уморени, изтощени, преяли…

- Как можем да избегнем всичко това?

- Много са важни две неща - планирането и настройката. Първо, когато планираме своите почивни дни, е силно препоръчително да имаме и един ден само за нас. Това означава, че е хубаво денят преди да се върнем на работа да посветим само на себе си. По този начин ще имаме възможност да свалим емоционалния товар-бил той от положителни или отрицателни емоции. Само по този начин ще имаме възможност да се пренастроим и да се върнем на работа отпочинали. Другият важен момент е настройката- трябва де програмираме в нашето съзнание, че това са дни за почивка и положителни емоции и да не позволяваме на другите да ни влияят. Ако например се налага да бъдете с хора, които провокират негативни разговори, не отвръщайте, просто оставете това да мине покрай ушите ви. Помнете, че празничната трапеза не е мястото и времето, където ще може да решите стари проблеми или да изяснявате натрупани недоразумения. Важно е също да избягвате теми, които биха провокирали конфликт- това са темите за парите, политика, религия…

- Как да направим тази настройка, за която говорите?

- Един от най-лесните и бързи начини е използването на мисловни модели. Това са кратки изречения, които утвърждават нашето намерение и нагласа. В такива случаи е много полезно да се използват моделите от метода Бърз ТЕС. Искрено вярвам, че ако човек има предварителната нагласа и програмира своето желание за прекрасна почивка, то празничните дни наистина ще са такива. И още веднъж - оставете си поне един ден само са вас, преди да се върнете на работа!