Младежи от Казанлък и Стара Загора участваха в обмена „Млади киберпазители“ в полския град Мурзасикле. Това съобщи за БТА председателят на изпращащата организация Младежки център за развитие (МЦР) „Взаимопомощ“ инж. Мария Славова. Населеното място се намира в близост до един от най-големите курорти на Полша - Закопане. 
Проектът беше на програма „Еразъм+”, а част от младежите бяха от Международния младежи център в Стара Загора, уточни тя. Основната цел на мобилността беше да повиши знанията, информираността и компетенциите на участниците в проекта относно възможностите и заплахите, свързани с използването на смарт устройства, дигитални инструменти, социални медии и интернет.
В обмена взеха участие младежи от Румъния, България, Полша, Гърция, Испания и Словакия. Те участваха в различни семинарни дейности и работни ателиета, свързани с основния предмет на проекта и имаха възможност да развият своята дигитална компетентност и информираност по отношение на предизвикателствата, които представя съвременния свят в сферата на социалните мрежи и интернет. Екипът на организаторите използва интересни методи за неформално обучение, адекватни на темата и на профила на участниците. От своя страна младежите споделиха своя личен опит в дигиталната среда чрез интересни презентации в рамките на организираните семинари и дискусии, посочи Мария Славова.
„Дигиталната седмица беше вълнуваща и изпълнена с много приключения за всички участници, като в една от сесиите на обучението те имаха възможността сами да управляват дронове, да се запознаят със забележителностите на град Закопане, участвайки в игра по ориентиране, както и да посетят величествените Татри и ситуираното в подножието им езеро Морско око“, разказа още тя. 
По време на обмена бяха организирани и интеркултурни вечери, в които участниците от България представиха традиционна българска кухня и различни обичаи, допълни тя.