Ограниченията върху хазартния бизнес, приети скоростно от депутатите в последния им работен ден, ще затворят една трета от игралните зали в областта, показва проверка на „Утро“. Според гласуваните промени, казина не може да има в населени места с население под 10 хиляди жители. Това означава, че 11 от всичко 35 зали с ротативки в областта няма да могат да работят след изтичане на гратисния срок. Това са три зали за хазарт във Ветово, по две в Бяла и Две могили и по една в Борово, Глоджево, Мартен, Николово и Сливо поле. Всички те имат далеч по-малко от 10 хил. жители, а с изключение на Бяла са дори под 5 хил.
Разбира се, гратисният срок е три години, за които много неща могат да се променят. Както скоростно бе гласувана тази забрана, също толкова бързо може да бъде отменена или поне видоизменена. Но ако ограниченията останат, както би било редно, може да се очаква в следващите години да протече едно концентриране на хазартния бизнес в град Русе. Макар че в областния център за неговите 122 хил. жители и сега са на разположение 24 казина, всяко от които с 30, 50, че и 80 игрални автомата. Така че на ротативките места има за хиляди хазартно зависими, които да харчат и последните си левчета, за да правят още по-богати хазартните босове. Забраната за реклама в медиите може би ще намали новите им клиенти, но и сегашните никак не са малко. 
 Според последните данни на НАП в регистъра на хазартно уязвимите лица (хора, които имат или биха могли да развият хазартна зависимост) са вписани 362 русенци. Това вписване обаче е по желание, затова в регистъра фигурират само хора, които са осъзнали проблема си и се опитват да го преборят. По закон казината нямат право да ги допускат да играят, но няма гаранции, че това винаги се изпълнява. Колко са тези, които още не са осъзнали, че зависимостта от хазарт е болестно състояние, никой не може да каже. Но съдейки по приходите на хазартните оператори, броят им е огромен. През 2023 г. българите са направили залози за 2,6 млрд лева. Така че всеки ден хазартните босове получават над 7 млн. лева. От тях прибират към 3 млн. лева в джоба си и изплащат по 3,5-4 млн. лева печалби, които в голямата си част на следващия ден идват отново при тях.