Мария Георгиева е пред завършване на АЕГ "Гео Милев" в родния Русе. Преди това е учила в ОУ "Любен Каравелов". Говори свободно английски и немски език.
Тя се занимава с дебати на английски език от осми клас и е неколкократен шампион в национални и регионални отборни състезания. Няколко пъти е отличавана като най-добър говорител.
В 10 и 11 клас е била председател на Ученическия съвет в своята гимназия. Когато е 11 клас, заедно с ръководството е отличена в конкурса на МОН за инициативата "Ангели хранители", насочена към намаляване на насилието в училище.
Мария е заместник-председател на организацията, обединяваща ученическите съвети на национално ниво - Национален ученически парламент. Тя се занимава предимно с овластяването на учениците, повишаването на гражданската им активност и взаимодействието им с институции като Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта за развитие на законовата рамка.
Сред ключовите й постижения са: двукратен шампион е на Националната олимпиада по философия; двукратно е отличена с призово място в Националната философска конференция "Човек. Свят" в Бургас; заемала е призови места на регионално ниво на олимпиадите по български език и литература и по история; стипендиант е на програмата "Opportunity Funds" към "Фулбрайт България"; носител е на международна награда, присъдена от завършилите университета "Йейл" в България - Yale Book Award; била е български младежки делегат към Европейски младежки парламент.
Преди седмица стана ясно, че Мария Георгиева е приета с пълна стипендия в един от най-престижните университети в света - американския "Харвард". През август тя ще влезе в кампуса в Бостън, поставяйки началото на своята академична кариера на студент по политология и политическа философия.
Процесът по кандидатстването започва интензивно за Мария още в края на миналата учебната година и включва много изисквания - мотивационни писма от ментори и преподаватели, академични справки и академични постижения, списък с описания на извънкласните дейности, на които тя отдава свободното си време и шест тематични есета. Трудностите обаче тя умело избягва, съветвайки се със специалистите от платформата за безплатни консултации EducationUSA и програмата Opportunity Funds.
След успеха Мария е убедена, че всеки трудолюбив мечтател може да стане част от училища като "Харвард". "Не вярвах, че може да ми се случи! Винаги съм си мислила, че за да бъдеш приет на такова място, то трябва да си нещо като нобелов лауреат на 18 години. Всъщност няма подобно нещо. Именно това ме кара да вярвам, че много от хората, които познавам, са конкурентни кандидати за места в тези престижни учебни заведения", казва тя.