Четири нови електрически локомотива "Смартрон" бяха доставени за "Булмаркет Груп" АД. Заедно с тях компанията е придобила общо десет локомотива от серията, която вече е реализирана в над 100 броя, за последните години.
"Смартрон" е фамилия локомотиви, разработена на базата на Vectron - една от най-разпространените серии локомотиви в Европа. "Смартрон" са специално адаптирани към нуждите на компанията - предназначени са за стандартно междурелсие от 1435 мм, тежат около 83 тона и могат да развиват скорост до 160 км/ч, което ги прави идеални за българската железопътна мрежа. Характеризират се с оптимизирано енергопотребление, като намаляват разходите за електроенергия с между 10 до 20 процента в сравнение с други модели. Локомотивите са снабдени с най-съвременни системи за проследяване на скорост и местоположение чрез GPS, както и със системи за 24-часово видеонаблюдение, което осигурява изключителна надеждност и безопасност.
С методичната модернизация на подвижния си състав през годините "Булмаркет Груп" АД утвърждава своята решимост да оперира в пълно съответствие с глобалните и своите цели за устойчиво развитие и да играе ключова роля в трансформацията към по-зелена и чиста железопътна индустрия. "Внедряването на тези локомотиви не само укрепва нашата оперативна ефективност, но и допринася значително за намаляване на екологичния отпечатък на нашата дейност. Това е част от нашата визия за бъдещето, където транспортът е напълно устойчив и в хармония с природата", споделя Даниел Неделков, управител на "Булмаркет Рейл Карго".
За да подчертае своя ангажимент към иновациите и устойчивостта, "Булмаркет Груп" ще продължи модернизацията на своя подвижен състав усилено и през следващите години, като въвежда още по-екосъобразни технологии и подобрения, които ще спомогнат за изграждането на по-чиста околна среда и ще затвърдят продължаващия успех на компанията в железопътния сектор.