Победителите в 11-ото издание на Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще бъдат обявени на официална церемония на 1 юни в Културен дом НХК в Бургас, обявиха организаторите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Тази година конкурсът отбеляза рекорден брой участници - над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия изпратиха свои творби в една от двете основни категории - за художествен и за видео разказ. От тях журито избра до финала да достигнат 20 кандидати от България и 10 от чужбина. Номинираните за финала са поканени между 31 май и 2 юни да участват в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в Бургас. Форумът, който "Алеф" организира за трета поредна година, цели да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. В рамките на фестивала участниците ще могат да се запознаят отблизо със стойностни български творци, които ще споделят с тях своя опит. Сред предвидените събития са лекции с историка Ангел Джонев и преподавателя в университета в Букурещ Фелисия Валдман, работилници по творческо писане и създаване на видеофилми с популярния писател, сценарист и географ Георги Бърдаров, поетът, белетрист и издател Румен Леонидoв и режисьора Иван Ничев, както и прожекции на филми, посветени на Холокоста и среща с техните създатели както и много други интересни инициативи.
Церемонията по награждаването на победителите в трите категории на литературния конкурс "Автори от България", "Автори от чужбина" и "Видео разказ" на 1 юни по традиция ще бъде съпроводено от спектакъл. Отличените автори от България ще получат и правото да кандидатстват  за годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Победител в надпреварата ще излъчи и публиката чрез онлайн гласуване. Наградата на публиката е учредена и финансирана от Министерство на културата.
Очаква се официални гости на церемонията да бъдат представители на държавната и общинската администрация, посланици и дипломати от мисиите на страните, чиито ученици участват в конкурса .
Наградените разкази ще бъдат публикувани в седмия поред самостоятелен сборник, който ежегодно ежегодно Министерството на образованието и науката препоръчва като учебно помагало в провеждането на инициативата „Урок по достойнство”.