Максималната скорост на движение на електрическите тротинетки да е 25 км/ч. Това предвижда проект на наредба за изменение и допълнение на организацията и безопасността на автомобилното движение на територията на община Кюстендил, публикувана на сайта на администрацията. 
В проекта на наредба са заложени точки, уреждащи правилата за движението на индивидуалните електрически превозни средства. Според тях без право да управляват електрически тротинетки са децата до 14-годишна възраст, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата.
Деца на възраст от 14 до 16 години могат да управляват такива превозни средства само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16 години - по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа, на които максимално разрешена скорост за движение е до 50 км/час. Максимално разрешената скорост за движение на тротинетките пък е до 25 км/час.
Движението с индивидуално електрическо превозно средство в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, е забранено, пише още в предложението. 
За неспазване на правилата се налагат глоби до 50 лева.
Зачестиха проблемите с превозните средства тип "тротинетка", наскоро има две блъснати деца на пешеходна пътека. Необходимо е този проблем да бъде обсъден сериозно. Работи се за изменение на Правилника за обществения ред и безопасност на движението, който предвижда и по-голям контрол при използването на тези превозни средства, каза по време на сесията на Общинския съвет в Кюстендил председателят му Димитър Велинов.
Нова организация ще има и за предстоящите абитуриентски балове. Абитуриентите ще дефилират през цялата пешеходна алея до хотел "Велбъжд" и ще преминават през арка, коментира по време на заседанието кметът Огнян Атанасов.
В началото на заседанието Атанасов връчи награда за Йордан Петров от Кюстендил - единственият българин, награден с наградата "Легенди", учредена от Международната федерация по въздушни спортове, за постижения в сферата на ракетомоделизма.