Официално прерязаха лентата на новопостроената сграда на Международния младежки център (ММЦ) в Перник. Откриването уважиха представители на министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта, местната власт, редица училищни институции от региона, партньорски и неправителствени организации, и др.
„Изграденият Младежки център е изключително сериозна придобивка за младите хора от Перник и региона. Той осъществява дейности на областно ниво в сферите на неформалното образование, личностното развитие, европейското гражданство. Сградата разполага с хотелска част с капацитет 36 места, включително стаи за хора с двигателни затруднения“, каза заместник-кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той коментира, че в пространството са изградени още обучителни, конферентни и концертни зали, библиотека и амфитеатър и др. 
„След строежа на Общинския младежки дом и Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс, известен в миналото като Пионерския дом, тази сграда е най-новата и модерна в Перник. Тук младите хора със сигурност ще научават интересни неща и ще завързват контакти. Знаково е да се спомене, че има емоционална символика. Сградата на ММЦ беше построена на мястото, където беше най-старото пернишко училище, което пострада непоправимо по време на голямото земетресение през 2012 година“, допълни Кръстев.
„Вървим към края на проект, който е финансиран от програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“. Това е едно от нещата, които младите хора на Перник получават като подарък от Общината - място, което ще бъде на тяхно разположение, за да дават идеи, да сбъдват мечтите си и да развиват умения, за да бъдат по-успешни“, заяви Радост Раданова – директор на ММЦ – Перник. Тя каза, че днешното откриване е съпътствано от Международна конференция под наслов „Инструменти за зелена младежка работа“, както и международен младежки обмен с участието на партньори от Норвегия, Сърбия, Португалия и България. Утре предстои и национална работна среща, в която ще участват представители на младежки центрове в страната, местни организации и партньори.
Общата стойност на проекта за изграждането на сградата на ММЦ - Перник е близо 4 млн. лева. Дейностите са финансирани чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Програмният оператор е Министерство на образованието и науката.