Регионалната инспекция по околната среда и водите избра собствения си сайт, за да даде своята гледна точка за „твърдения екосдружението „Дишай, Русе“ в медии и социални мрежи“. До 18.30 часа вчера броячът под новината показваше, че тя е прочетена 22 пъти.
„Твърденията“ всъщност са съобщения на екоактивисти, че са викани да дават обяснения в Икономическа полиция за подаваните от тях сигнали. За това пръв съобщи „Утро“ на 23 февруари, петък, после новината се понесе в местни и национални издания и в социалните мрежи.
„Бяхме засипани с жалби, ангажират ни, ходим на място, вземаме показания, вадим пътни листи, вкарваме в регистъра. Това са четири души, които да правят всичко, станахме луди. Не може непрекъснато да се повтарят неща, които не са истина и да се всява психоза у населението на Русе. Миризми има, но нивата на емисиите са в нормите и не може да се говори за отрови“, каза пред „Утро“ директорът на РИОСВ Цонка Христова.
Сайтът „Сега“ написа, че проверката е по сигнал, подаден до Главна дирекция „Национална полиция“, която пък е възложила проверката на икономическата полиция в Русе. Няма досъдебно производство. Ако полицията събере данни за престъпление, ще трябва да ги представи на прокуратурата.
Ето какво гласи позицията на РИОСВ /публикуваме я дословно, без никаква намеса, заглавието е на редакцията/:
„Сигналът до Главна дирекция „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“, сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“, е за лица, които системно подават неоснователни сигнали за замърсяване на атмосферния въздух в Русе.
В интернет пространството част от гражданите водят активна агитация за масово подаване на сигнали към РИОСВ-Русе. В резултат през втората половина на миналата година се установи, че определени лица подават сигнали и жалби до повече от 5 институции, вкл. и до РИОСВ-Русе, а след това всяка от тях отново ги препраща към инспекцията. Само за периода август-декември в РИОСВ-Русе са получени и обработени 2510 сигнала, от които 1999 са само за Русе.
Екипът на РИОСВ-Русе разглежда всеки отделен сигнал детайлно, извършвайки прецизни проверки в съответствие с изисквания на екологичното законодателство. Нито един сигнал не се пренебрегва, по всеки се извършат десетки действия, за да се установи дали е основателен или не. По тези причини затрупването на инспекцията с неоснователни и повтарящи се сигнали възпрепятства ефективната контролна дейност на институцията, което не е в интерес на гражданите на Русе“.