За 4 години броят на наетите по трудово и служебно правоотношение в община Русе е намалял с 2414 души - от 57 703 на 55 289 души. Това показват данните на статистиката по общини, обобщени от Института за пазарна икономика.
Недостигът на работна ръка отдавна не е новина и демографските тенденции показват недвусмислено, че тази тенденция ще се задълбочава. Резерви за попълване на трудовия пазар на практика няма - безработицата е почти на нулево равнище и все по-голям дял от населението над 15-годишна възраст работи. Докато през 2018 г. този дял в община Русе е бил 41,7%, 4 години по-късно вече е 45,6%. В този период непрекъснато растеше броят на работещите пенсионери. Тази тенденция обаче бе прекъсната през миналата година и числото на най-възрастните, които продължават да се трудят, отбеляза спад.
И трябва да се каже, че положението в община Русе е много по-добро отколкото в останалите 7 в областта. Намаление с 1,9% на наетите все някак се издържа с увеличаване на автоматизацията и повишаване ефективността на останалите. В Ценово обаче броят на наетите намалява със 17,7%, в Бяла - с 11,6%, а в Сливо поле - с 10,1%. И докато в областния център има доста мощни фирми, които могат да си позволят да плащат повече, за да привлекат работници от други населени места, в малките общини такива се броят на пръсти.