Министърът на образованието и науката Галин Цоков ще отговори на въпрос на русенския депутат Иван Белчев за възможността текстове на родения в Русе нобелист Елиас Канети да се включат в задължителната учебна програма.
„В „Спасения език“ той /Е.К./ разказва своите детски спомени, описва преминаването на Халеевата комета, описва посрещането на Пасха, семейните традиции, изгражда образа на дядо си, т. е. той свързва своето детство, възрастта, която съставя основата за зрелия живот, с България. Смятам, че изучаването на текстове от Елиас Канети в училище е процес, който от една страна би допринесъл за националното ни самосъзнание и гордост, чрез факта, че България е дала основа в живота на Нобеловия лауреат, предлагайки му многообразието от етноси и култури, които са живеели съвместно, а от друга - бихме засвидетелствали почит към писателя, който с любов и носталгия пише в своите спомени за Русе“, мотивира се Белчев.
Той очаква отговор и от министъра на културата Кръстьо Кръстев на въпроса „Има ли МК визия за това как да популяризира личността на Елиас Канети сред българското общество“.