Защо в България не функционират виртуални мобилни оператори, каквито съществуват в цяла Европа? Този въпрос е отправил русенският депутат Мартин Димитров до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Такива оператори ползват съществуващата инфраструктура срещу заплащане, като купуват мобилен трафик на едро и го продават на дребно и по този начин увеличават конкуренцията на пазара.
Повод за питането на Мартин Димитров очевидно е поредната индексация на цените, както трите мобилни оператора наричат увеличението им, предприето координирано пред безучастния поглед на Комисията за защита на конкуренцията. От отговора на министър Гвоздейков обаче става ясно, че монополът на големите в сектора едва ли ще бъде нарушен.
На територията на България никога не са действали виртуални мобилни оператори, предлагащи пълен комплект услуги или т.нар. Full MVNO (Mobile virtual network operators). Липсата на такива според министерството се обяснява с високото проникване на мобилните услуги сред населението, което според последните данни е 137% (което значи, че доста клиенти ползват услугите на повече от един оператор). На пазара е прилагана практиката за доброволна оферта за достъп на едро до мрежата от страна на БТК в периода 2010-2015 г. Никой обаче не се е възползвал от нея, за да стартира Full MVNO.
Според министър Гвоздейков пазарът на мобилни услуги у нас е конкурентен дори при наличието на само три мобилни оператора.