Русенец успешно се спаси от над 15 хиляди лева дълг, за който е осъден и има издаден изпълнителен лист. Кредитът обаче бил на два пъти прехвърлян от банка на факторинг фирма /факторингът е дейност, при която специализирана фирма откупува дълг от заемодателя и придобива право да го събере/, която после го продала на друга, така че в крайна сметка 5-годишният срок, в който задължението е изискуемо изтекъл. И сега Районният съд в Русе постановява по негово искане, че не дължи сумата поради изтичане на погасителната давност.       

Срещу длъжника още през януари 2009 г. бил издаден изпълнителен лист в полза на Банка ДСК. Вземането по изпълнителния лист било цедирано /прехвърлено/ от банката на „ОТП Факторинг“ ЕАД и през март 2014 г. фирмата била конституирана като взискател. А през октомври 2017 г. дългът е продаден от „ОТП Факторинг“ ЕАД на „ЕОС Матрикс“ ЕООД чрез договор за цесия.
След образуването на изпълнителното дело през 2009 г. последното предприето срещу него действие от страна на частния съдебен изпълнител е проведен на 9 януари 2014 г. опис на негови движими вещи.
В период от две години, считано от насрочването на описа, т.е. от 9 януари 2014 г. по изпълнителното дело не са предприемани никакви годни изпълнителни действия, поради което най-късно на 9 януари 2016 г., с изтичане на 2-годишния срок, изпълнителното дело е прекратено по силата на закона, за което не е необходим изричен акт на ЧСИ. С изтичането на 5-годишния срок на 9 януари 2021 г. вземането по изпълнителния лист следва да се счита за погасено по давност. Новият взискател - „ОТП Факторинг“ ЕАД, с молба от 23 февруари 2017 г. е поискал от ЧСИ да пристъпи към принудително събиране на вземането, но това не е действие, с което се прекъсва давността, тъй като е поискано след като изпълнителното дело е било прекратено на 9 януари 2016 г., смята съдът.