Състезатели на „Ирис“ /Русе/ се върнаха от румънския град Орадея, където взеха участие на европейското първенство в ледени води. По този повод „Утро“ разговаря с треньора в клуба Павел Тодоров /на снимката третият от ляво надясно/.

- Г-н Тодоров, това участие беше изненада. Как се стигна до него?
- От миналата година съм член на УС на федерацията по плувни спортове. Негов член е и Петър Стойчев, който не се нуждае от представяне - маратонец, участник в олимпийски игри, шампион в ледени води. Говорихме с него и така възникна идеята да пътуваме за Румъния. Преди това изкарахме два лагера по 3 дни в София. Главното, което ни занимаваше, беше да се адаптираме бързо, затова и тренирахме в басейн с ниски температури. В това отношение опитът на Стойчев ни помогна много, защото си е шок да плуваш при такива условия. Получава се едно стягане в главата, болки и т.н. В Орадея температурата на водата беше около плюс 4 градуса. Беше и първо издание на европейско първенство. Преди него историята помни 5 световни.
- Как завърши това участие?
- За нас беше чест, че „Ирис“ бе представен като национален отбор. Да кажа първо, че базата и организацията бяха на страхотно ниво. Имаше дори басейн за загряване, в случая - за застудяване. Като за дебютанти съм доволен много. Иван Христов спечели 3 медала - титла на 50 гръб във възрастовата група 18-24 години, сребро на 100 гръб, бронз на 50 гръб във финала на абсолютната категория. Тони Анастасов стана шампион на 50 метра свободен стил и бронзов медалист на 50 метра бътерфлай. Михаил Данев завърши втори на 50 свободен стил, а после финишира трети на 100 свободен стил. Като за начало не е зле при 330 участници от 287 държави.
- Що за спорт е плуването в ледени води?
- Интересно е и ще става още по-интересно. Петър Стойчев, който ни помогна много, е вицепрезидент на Световната асоциация. Скоро тя ще бъде преобразувана в Световна федерация по плуване в ледени води. Идеята е да се направи така, че този вид плуване да бъде застъпено в най-бързи срокове в програмата на Зимните олимпийски игри.
- Ще участвате ли отново в такива първенства?
- Не знам, ще видим. Използвам случая да благодаря на „Приста ойл“ и господин Цветомир Анастасов и на „Гора Инвестт“ в лицето на Борислав Новаков, които ни подсигуриха финансово по пътя към това европейско първенство.