Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов посети вчера Русе и се срещна с представители на клубовете. Той бе придружен от съотборника си в ЦСКА и националния отбор Мартин Петров.
„За трети път идвам тук. Ще обиколя всички други градове. Можете да чуете познати вече неща, но искам да разговаряме за нови идеи и неща, които съм пропуснал в платформата си“, каза последната /да се надяваме - засега/ българска футболна звезда от световна величина.
Преди да влезе в залата, той заяви, че не съществуват юридически възможности за отлагане на конгреса на 15 март.
„Що се отнася до другите кандидати, ще вметна само, че някои от тях трябва да се огледат добре и да преценят дали няма да изглеждат смешни в очите на футболната общественост“, каза Бербатов.
За мандатността: „Считам, че три мандата от по 4 години са достатъчно време. Ако президентът на БФС не оправдае доверието в този период, може и трябва да си тръгне по-рано. Видяхте, че пълното всевластие от 2006 година насам до какво ни доведе“.
За Изпълкома: „Категоричен съм, че в състава му няма място за клубни президенти“.
Кой да администрира първенството: „Тази задача трябва да се изпълнява от Професионалната лига. БФС ще се ограничи с работа за аматьорския футбол, школите, треньорската школа и националните отбори“.
За българските футболисти: „Българите заслужават повече шансове. Ясно е, че няма как да спрем играчи от държави, членки на Европейския съюз. За футболисти обаче извън общността всеки клуб трябва да плаща такси. За един играч толкова, за втори - повече, за трети - още повече. Тази сума ще бъде заделяна във фонд за развитие на български момчета. Идеята ми е в отборите от Първа и Втора лига задължително да играят по цял мач българи до 21 години. Клуб, който използва български футболисти, трябва да се стимулира със съответни финансови бонуси“.
За формата в професионалните първенства: „Климатът ни е особен и с понякога непредвидими зими. Тази тема ще бъде подложена на дискусия - като време за насрочване на пролетен и есенен сезон, както и състава на групите“.
За структурите по области: „Зоналните и областните ръководства задължително трябва да се избират от клубовете. От трима, за речем, души ще посочите един. Ако той не си върши работата, става и си заминава“.
За аматьорския футбол: „В тази посока трябва да се вложи много енергия. Ясно е, че тук нещата отново опират до пари, но има начини с писане на програми пред Министерството на спорта. И не само - има и европейски програми. Една Италия например изгражда сега с такива средства два суперстадиона“.
Телевизионните права: „Болен въпрос! И тук трябва да се разгърне дискусия. Не е нормално да се играят мачове в понеделник от 12 часа, когато едното ти око още спи. Освен това отчисленията от тв правата към футболните клубове са обидно малко. Решението е с преговори. Може би ще се изненадате, но едно проучване показа, че мачовете от българското първенство се наблюдават от повече зрители, отколкото във Висшата лига на Англия или Бундеслигата“.
За треньорската школа: „В това отношение са необходими кардинални промени. Аз също съм бил в нея. Не е нормално обаче преподавателите да ти пускат видео отпреди 30 години, когато днес сме в 2024-а. Нужно е качествено повишаване на квалификацията“.
Купа „България“: „Няма нищо лошо, ако отборите от аматьорското ниво играят от самото начало мачове срещу професионалните. Сега става първо с предварителни пресявки. Един такъв интересен мач по телевизията би донесъл финансова печалба за аматьорите“.
За родителите: „Свидетел съм на грозни сцени с родители на деца, които се държат гаменски по време на тренировки и мачове. Сякаш разбират повече от треньорите. А какъв пример дават на децата си?“
За съдийството: „Решението е в качествена подготовка и висококвалифицирана подготовка. Реферите от аматьорския футбол трябва да ръководят мачове без хонорари от клубните каси“.
Накрая Бербатов заяви, че вярва в успеха на екипа си и изрази надежда, че извънредният конгрес ще мине при пълна прозрачност без задкулисни маневри. Обещанието му беше, че когато стане президент, ще върне в лоното на БФС всички клубове, „изгонени несправедливо от сегашната управа на съюза“.