Две програми, свързани с превенцията и опазване на здравето и живота на рискови здравно неосигурени групи, да бъдат съфинансирани от общинския бюджет - това предлага общинският съветник от ГЕРБ д-р Росица Кръстева.
Първата е програмата за ранна диагностика на злокачествени заболявания - скрининг за рак на маточната шийка и млечната жлеза при жени със затруднен достъп до здравеопазване. Програмата може да бъде осъществена със съдействието на Комплексния онкологичен център, където има пакет „Женско здраве“, включващ преглед от акушер-гинеколог, мамография на две гърди в четири проекции и цитонамазка на цена от 75 лева, посочва д-р Кръстева.
Финансирането по тази програма може да бъде от общинския и държавния бюджет, като цените на пакета могат да бъдат договорени с изпълнителите под пазарна стойност, без да се намаляват под себестойността на медицинския труд и консумативи.  
Предложението на д-р Кръстева е в бюджета да се заложат 30 000 лева годишно, с което дори при горепосочените пазарни цени на диагностичния пакет от 75 лева би могло да се обхванат 400 жени на година.
Второто предложение е програма за ранно откриване на сънна апнея. Сънната апнея или спиране на дишането по време на сън е все още подценявано медицинско състояние, но дългосрочните последствия от нелекуването и водят до социално значими заболявания, които водят до съществени социални и икономически вреди за обществото. Доказано е, например, че 15-20% от всички катастрофи се дължат на заспиване на волана поради дневна сънливост, дължаща се на сънна апнея. Скрининг за сънна апнея в гр. Русе се извършва в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ на цена от 200 лева в стационар и 100 лева на амбулаторен пациент. Да се осигури при необходимост и закупуване на нови тестови апарати, чиято цена е от 50 до 100 лева.
Тук предложението е от бюджета на Община Русе да се осигурят също 30 000 лева годишно, които могат да осигурят изследване на около 200 пациенти с цел превенция на сънната апнея.
Предложенията бяха внесени вчера на заседанието на постоянната общинска комисия по здравеопазване и социална политика.