И Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, и „Оргахим Резинс“ оспорват едновременно решението на Районния съд в Русе от миналата година, с което на фирмата бе наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лева. Наложената от РИОСВ глоба бе за 20 000 лева, но съдът я намали наполовина, тъй като нарушението било първо от този вид, а издаденото предписание било веднага изпълнено.
Актът за 20 000 лева е наложен след проверка на  27 дървени палета с разположени на тях 101 метални варели с обем от по 200 литра всеки и пластмасови бидони с обем по 120 литра всеки. В 22 от съдовете е установено смесване на отпадъци - смоли с филтри от филтруващите машини, ръкавици и парцали замърсени с опасни вещества, метални, хартиени и пластмасови опаковки. Други 74 от съдовете съдържали различни по вид смоли, негодни за употреба - твърди, напукани с кожа, нехомогенни, както и течни такива, разслоени и с примеси. За установените в склада смесени опасни отпадъци, не можело да се установи съответствието им с тези, вписани в отчетните книги и представената справка.
Сега „Оргахим Резинс“ претендира, че наказанието е несправедливо и решението на първоинстанционния съд е в нарушение на закона, като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила във връзка с анализа на доказателствата. РИОСВ пък настоява, че намаляването на санкцията е несправедливо и тя трябва се възстанови в първоначалния й размер. Окръжна прокуратура поддържа становището на екоинспекцията. Крайната дума обаче е на Административния съд в Русе, който предстои да се произнесе.