Липсата на фирма за строителен надзор бави започването на ремонта на Дунав мост между Русе и Гюргево, сигнализираха от транспортния бранш, съобщи Медиапул.
В края на ноември 2023 г. агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) избра обединението „Дунав мост“ да направи ремонта на съоръжението.
В него влизат „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД и русенската „Пътинженеринг“ ЕАД. Договорът с тях за над 37 милиона лева без ДДС е подписан през януари 2024 г. Срокът за изпълнение е две години (730 календарни дни).
Ремонтът на моста ще се прави без да се спира движението. За него има изработен технически проект. Той предвижда цялостна асфалтовото покритие и на съществуващите предпазни огради с нови ограничителни системи.
За да започне работата обаче трябва да има избран строителен надзор на обекта. В обществената поръчка са участвали 8 кандидати, като разликата в ценовите им предложения е четири пъти, показва регистърът на обществените поръчки.
Най-ниска цена е дало обединението „Надзор Дунав мост 2023“ ДЗЗД. В него влизат фирмите „Геоксперт България“ ЕООД и „Строй тех надзор“ ЕООД. Тяхното предложение е 347 647 лева без ДДС. Най-висока е офертата на обединение „ИПС - Дунав мост“ - 1 329 575 лева без ДДС. В обединението участват фирмите „Ипсилон консулт“ ЕООД, „Тест консултинг“ ЕООД и „Консултантска инженерна група“ ООД. Прогнозната стойност на поръчката, определена от пътната агенция, е 731 325 лева без ДДС.
Ценовите предложения са отворени на 7 ноември 2023 г. и още няма решение за избор на изпълнител. Най-вероятната причина за това е четворната разлика в ценовите предложения и недостигът на специалисти по обществени поръчки в пътната агенция.
За основния ремонт на първия мост над Дунав между България и Румъния се говори повече от 10 години.