„Българският футбол се нуждае от дълбока промяна. Смятам, че имам жизнения и професионален опит да бъда президент на БФС“, каза на пресконференция вчера в Русе кандидатът за шеф на съюза Манол Иванов.
Той пристигна на брифинга с известните в близкото минало футболисти на „Дунав“ Иван Въжаров и Благой Далев, с пиара си Кирил Лулев и с бившия треньор на дунавци Людмил Киров, с когото работил година и половина за „Нефтохимик“ в качеството си на изпълнителен директор.
„Представям ви сина на великия мой съиграч и добър човек Александър Манолов“, каза Въжаров.
Оказа се, че докато баща му бил с екипа на „Дунав“, Манол Иванов тренирал в русенския клуб до 14-годишна възраст. Когато семейството се прибрало в София, заиграл при юношите на „Левски“ /Сф/.
„Избрах Русе за първа стъпка от предизборната ми обиколка и от сантиментални подбуди. Още помня пълния стадион“, каза Иванов.
Силно впечатление направи фактът, че докато развиваше идеите си, не отправи нито една лоша дума за опонентите си.
За децата в школите: „Трябва да се плаща такса, когато някое дете премине в друг клуб. Така текучеството ще бъде спряно“.
За футболистите от Втора лига: „Уж става въпрос за професионални клубове, а по наредба само петима играчи могат да са с професионални договори. Така останалите се назначават като санитари, шофьори, фаянсаджии за някакви си 200, 300, 400 лева. Всички момчета трябва да са с професионални контракти, дори част от тях да са на минимална заплата. По този начин ще бъдат мотивирани повече“.
Реферите: „Проблемът е много сериозен, защото след всеки кръг решенията на Съдийската и Дисциплинарната комисия се вземат с голямо закъснение“.
За шефския пост в БФС: „Мандатите трябва да са 3 по 4 години или 2 по 5“.
Изпълкомът: „Виждам състава му от 7 души - по двама, излъчени от БФС и Професионалната лига, останалите трима да се гласуват от клубовете“.
Ще има ли конгрес на 15 март: „Странно е, че някои хора от Изпълкома обжалваха вписването в Търговския регистър на Михаил Касабов като временно изпълняващ длъжността президент на БФС. Чета какво говори Лечков, когото много уважавам като футболист, но допускам нови процедурни хватки. Дали ще има конгрес? Всичко може да се случи“.
Има ли подставени лица-кандидати за шеф на БФС: „Много интересен въпрос. И аз разсъждавам по тази тема. Прави ми впечатление изявление на Димитър Бербатов, който казва, че няма да приеме никаква друга управленска позиция, освен да ръководи съюза. Странна история! Бербатов каза още, че ще покани на среща всички кандидати. Идеята е добра, но още чакам такава покана. Дали има подставени лица? Не знам. За себе си мога да кажа категорично, че не съм ничие протеже“.
За чужденците: „Много болезнена тема. Не знам дали сте наясно, но когато един френски футболист подпише договор с български клуб, френската федерация му превежда по 1600 евро на месец. Ето защо футболистите от тази страна са съгласни да подписват договори у нас за ниски заплати. Факт е, че многото чужденци в България са истинско безумие. В това отношение са необходими радикални реформи“.
Според Манол Иванов клуб от Втора лига, който мъждука в средата на таблицата, се нуждае от минимум 600 000-700 000 лева на сезон. За атака на промоция в елита - поне 1 милион.
След края на пресконференцията той се запъти към Градския стадион, където изгледа контролата „Дунав“-“Лудогорец II“. По-късно пък събра в механа „Винарната“ на улица „Александровска“ съотборници на покойния си баща от, както се изрази, „най-великия като поколение отбор в Русе“.