74 308 880 лв. разходи за местни дейности включва бюджетът на Община Русе за настоящата година, който ще се обсъжда на предстоящото извънредно заседание на Общинския съвет. Разчетът за капиталови разходи в Инвестиционна програма е в размер на 46 587 967 лв., в т.ч. от целева субсидия  3 457 400 лв. и обекти финансирани с европейски средства 1 392 374 лв.
За мащабен ремонт на междублокови пространства /поетапно цели квартали/, в това число достъпна среда бюджетът предвижда 5 млн. лв. За ремонти на общинска собственост, в т.ч. жилищни имоти, се отделят 1 456 492 лв. 
Средствата за ОП „Комунални дейности“, предназначени за подобряване инфраструктурата в Русе, се увеличават с 11%. С 9% нараства сумата за ремонт на улици в малките населени места - 1,2 млн. лв. Допълнително за благоустрояване се предвиждат още 300 000 лв. Средствата за обновяване на детски площадки са в размер на 170 000 лв.
С 24% са увеличени средствата в дейност „Клубове на пенсионера, инвалида и други“, средствата за спорт нарастват с 15% (700 000 лв. при 610 000 лв. през 2023 г.).
С повишението на данъка върху недвижимите имоти приоритетно са осигурени средства: за оборудване на новата сграда на ДГ „Радост“, за обновяване на детска площадка при бл. „Фазан“; за нова комбинирана детска площадка в града; за обновяване на детска площадка на юг от бл.3, жк „Дружба“ 3; за детска площадка на ул. „Шести септември“, при бл. „Дунав“; за проектиране и изграждане на детска площадка в с. Николово; за баскетболно игрище в пространството между блоковете „Мура“ и „Хвойна“; за осигуряване на Система за качеството на атмосферния въздух по метода за ДАОС; за дофинансиране на основен ремонт на физкултурен салон на ОУ „Олимпи Панов“; за реконструкция на площадкова канализация в ОУ „Христо Смирненски“; за финансиране проект за консервация и реставрация на фасади на храм „Св. Петка“. Осигурени са повече средства за ремонт на улици и друга техническа инфраструктура в кметствата; средства за ремонт на детски площадки в целия град и обновяване на дворни пространства в 3 детски градини - ДГ „Пролет“, „Чучулига“ и детска градина в с. Червена вода.