25 години се навършват днес от създаването на Русенска област, която след нелепия експеримент в края на комунизма, събрал окръзите Русе, Разград, Силистра и Търговище в Разградска област, възстанови административната самостоятелност на Русе и региона. Новите 28 области са създадени с Указ N1 на президента Петър Стоянов от 5 януари 1999 година. Реалното структуриране на администрациите започва на 1 февруари.
За пръв областен управител е назначен известният политик, юрист, историк и журналист Йордан Борисов, който пое щафетата от Димитър Мочев, назначен за управител на Разградска област. Йордан Борисов е от хората, изнесли на гърба си много от най-тежките реформи по времето на правителството на Иван Костов, благодарение на които страната ни днес е член на Европейския съюз и НАТО. Сред големите му заслуги е  възстановяване участието на областта в работната общност „Дунавски страни“.
След него за областни управители са назначавани Румен Януаров, Мария Димова, Пламен Стоилов, Стефко Бурджиев, Венцислав Калчев, Симеон Иванов, Галин Григоров, Борислав Българинов и Анатоли Станев.
Данаил Ковачев, 11-ият областен управител, отправи поздравление към предшествениците си и всички бивши и настоящи служители на Областната администрация.
„Винаги през годините работещите в Областна администрация са демонстрирали висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си. Горд съм от възможността да управлявам подобна доказала се във времето институция, като ключов приоритет в управлението ми ще продължи да бъде нейното модернизиране и развитие, така че да отговоря на всички обществени потребности. Водещ приоритет за правителството е действителната работа в полза на хората и аз съм убеден, че Областната управа в Русе е сред добрите примери в тази посока“, заяви Ковачев.
През миналата година входящата и изходяща кореспонденция на институцията надхвърля 11 000 документа. Средното време за обслужване в Информационния център е между 5 и 7 минути на човек. Най-често заявяваната услуга от гражданите остава заверката на апостили, като в повечето случаи документът бива издаван на съответния човек за по-малко от половин ден. За измината година от Областната управа са заверили над 2000 апостила.