Вентилационната система и биофилтрите на завод „Линамар“, които трябва да пречистват и извеждат производствения въздух, не са въведени в експлоатация по законов ред, нямат издаден акт 16, тоест инсталацията официално не работи и никога не е работила. Това съобщи русенският депутат Иван Белчев, който е провел среща по този въпрос със ръководителя на РДНСК-Русе Кремена Попова.
Според дирекцията за строителен надзор законът не определя и не изисква от завода в конкретен срок да бъдат направени изпитания на инсталацията и че отговорност за качеството на съоръжението носи самият завод. Тиражираната информация, че инсталацията работи постоянно, но на 72-часови проби официално не може да бъде потвърдена.                  

А и тези проби всъщност се правят само веднъж и имат за цел да тестват новоизградената система.
Това поражда много въпроси и ми предстоят още срещи с главния архитект на Русе, РИОСВ и МОСВ, както и публични писма към министри. След тази много полезна и разяснителна среща, следващата стъпка е да проверя в какъв срок завод „Линамар“ смята да добие акт 16 за използването на инсталацията и да проследя, доколкото е възможно, дали е функционираща и съвпада ли с предписаното от РИОСВ. В края на разговора г-жа Попова сподели, че в администрацията на завода се среща с отговорни хора, които се стремят максимално да улесняват работата с представителите на държавната администрация, казва Иван Белчев.