Договорът за ремонт на Дунав мост е подписан на 26 януари, но кога ще започнат строително-монтажните работи не е ясно, тъй като за тях все още няма осигурено финансиране. Записан е срок за изпълнение от 730 дни, плюс 6 години гаранционен срок. В договора обаче се уточнява. че изпълнението на дейностите следва да започне след като бъде осигурено финансиране, за което изпълнителят трябва да бъде писмено уведомен. И едва когато бъде подписан протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, двугодишният срок за изпълнение започва да тече. 
Обществената поръчка за ремонт на съоръжението бе спечелена от обединението „Дунав мост“, в което участват „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД и русенската „Пътинженеринг“ ЕАД с цена от над 37 милиона лева без ДДС. Тя бе с около 17 милиона лева над индикативната стойност обявена от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която обаче според условията на поръчката можеше да бъде надвишавана.
Най-ниска цена за ремонта даде обединението „ПБ Дунав Мост 2023“, в което влизат „Парсек груп“ и „БГ Ленд Ко“ - малко под 22 млн. лв. без ДДС. АПИ обаче сметна, че кандидатът не е доказал ниската цена и го отстрани от участие в процедурата.
Основен ремонт на построения през 1954 година Дунав мост до момента не е извършван. Преди повече от 22 години са укрепвани фугите, а през 2011 г. са подменени хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект предвижда основен ремонт на съоръжението, цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и т.н.
При изпълнението на ремонтните дейности няма да се спира изцяло движението по Дунав мост. Изискването към бъдещия изпълнител ще бъде да организира така работния процес, че движението да се осъществява в едното платно.