Напрежението, което беше предизвикано от недообмислена инструкция към охраната на Община Русе журналистите да се допускат в сградата след съгласуване с общинския ПР отдел, доведе до коментар на кмета Пенчо Милков. Ето какво заяви той.

„Общинските сгради на пл. „Свобода“ 6, на ул. „Олимпи Панов“ 6, на ул. „Черно море“ 2 и всички останали, в които са разположени дирекции и отдели, са охраняеми и достъпът е уреден с пропускателен режим съобразно правилник, утвърден от кмета на общината. В него е указано, че представители на медии биват допускани до вътрешността на сградите след представяне на журналистическа карта, както и граждани с посетителска карта и след потвърдена необходимост от служител на общината. Съгласно утвърдените вътрешни правила служителите в отдел „Връзки с обществеността“ са основен посредник при комуникацията между общинската администрация и представителите на медиите. 
Създадена е пълна и цялостна организация относно достъпа до сградите, в които се помещава общинска администрация. В коментираната ситуация е допусната неточност при прилагането на вътрешните правила, което е провокирало ненужно неудобство и напрежение за представители на русенски медии.
Държа да подчертая, че в нито един момент от настоящия и предходния мандат не е съществувало ограничаване на достъпа на журналисти до сградата на местната администрация. 
Под мое ръководство Община Русе е работила и ще продължава да работи при пълна откритост, отчетност и прозрачност към гражданите и представителите на медиите“.