Областният лидер на СДС Драгомир Драганов ще замени в парламента избраната за конституционен съдия Десислава Атанасова. Както „Утро“ вече писа, той за втори път влиза в Народното събрание благодарение на събраните преференции, след като и на вота октомври 2022 година, и на този през април 2023-а беше на пета позиция.
„Не ми е нужно време за опознаване на парламента или на колегите - с повече от тях вече сме работили. Ще започна работа веднага. Една от темите, които ще проуча задълбочено е възможността река Дунав да влезе в обхвата на приемането ни в Шенген по въздух и вода. Това е важен воден път и за бизнеса, и за туризма, затова ще инициарам с колеги действия за включването му в обхвата на приемането му. Друга важна тема е ускоряване на строителството на магистралата Русе-Велико Търново. Аз имам предимството, че съм местен човек. И сега, както и по време на предния мандат, в края на всяка седмица ще се прибирам тук и ще говоря на място с хората за текущите проблеми и за начините за решаването им“, каза за „Утро“ Драгомир Драганов.
Възможно е той да положи клетва като народен представител още утре, но процедурата може да се насрочи и в сряда.
Междувременно Адвокатският съвет на Русенска адвокатска колегия, в която членува Десислава Атанасова, се присъедини към изразените позиции на 17 адвокатски колегии в страната относно процедурата по избор на съдии в Конституционния съд.
„Членовете на съвета считат, че предрешеността и порочността при провеждането на този избор води до погазване на основни принципи на правовата държава.
С решението си за избор на кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България народните избраници, стоящи зад тези решения, показват за пореден път, че не зачитат разпоредбите на Конституцията на Република България и решенията на Конституционния съд, независимо от факта, че тяхното присъствие в Народното събрание е по волята на народа, който им е делегирал права да бранят неговите интереси.     Те - народните представители, следва с поведението си да бъдат стожер на законосъобразността, да се ръководят в работата си от върховенството на закона и всички техни действия бъдат разумни, единствено с цел  запазване доверието  във всички държавни институции, в частност в тази на Конституционния съд.
В тази връзка АС при АК-Русе подкрепя, апела на всички адвокатски колегии от страната, които призовават всички компетентни органи по чл.150 от Конституцията на Република България да сезират Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на конкретните решения за избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, както и съответните ръководители на държавните институции да не участват в процедурата при полагане на клетва на новоизбраните конституционни съди, като по този начин бъде осуетена възможността им за встъпване в длъжност“, пише в становището на Адвокатската колегия.
„Тази декларация не е насочена персонално срещу Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, а към начина на провеждането на избора им“, подчерта пред „Утро“ председателят на Русенската адвокатска колегия Ангел Стефанов.