„Продължаваме промяната - Демократична България“ няма да подкрепи предлаганата от кмета Пенчо Милков нова управленска структура на Община Русе. Това обявиха вчера от групата съветници от коалицията.
Ето кои са по-съществените им мотиви.
„Броят на ръководните кадри се увеличава на по-високо управленско ниво. Увеличаването на заместник-кметовете на 6 и директорите на 16 води до съществен ръст във ФРЗ. В условията на „стягане на коланите“, наложени по предложение на г-н Милков за шоково увеличение на данъците, какъв пример дава Община Русе?
По брой зам.-кметове Община Русе превъзхожда София с 5, Варна - 4, Стара Загора - 5, Плевен - 3, Перник - 3, Шумен - 5, Сливен - 4, Велико Търново - 3 и др.
Представената структура е силно разтеглена по хоризонтала - на второ и трето управленски нива. Това е предпоставка за размиване на отговорности, нарушена координация и капсулиране на субектите от второто управленско ниво в собствените им ресори.
Длъжността „секретар на община“ като наименование и позиция е определена със ЗМСМА. Нейните функционални характеристики също са уредени в закона и те са да ръководи и организира дейността на общинската администрация. В представената структура тази длъжност е силно претоварена. Тя отговаря за 5 дирекции, като 2 от тях: Финансово-стопански дейности и Местни данъци и такси изискват друга функционална компетентност. Тези две структурни звена - едното с приходни функции, другото - с разходно-отчетни, много по-добре е да са в ресора на Заместник-кмет по финанси и бюджет, какъвто в структурата не съществува.
Новосъздаденият сектор „Управление на административния сграден фонд, снабдяване и ведомствен транспорт“ също е на пряко подчинение на секретаря. Подобно натоварване на секретаря на общината с функции, които не са предвидени в нормата на чл. 43 от ЗМСМА би било незаконосъобразно.
Смесването на социални дейности, здравеопазване и транспорт е знак за подценяване на тези дейности и най-вероятно е опит за намиране на ресор на „нашия човек“. Не е известен друг пример в България или по света за смесването на тези дейности.
В два сектора се дублират функциите на зам.-кмета с директор дирекция: Спорт и младежки дейности и Опазване на околната среда и комунални дейности. Във втория ресор с една дирекция „Екология и зелена среда“ липсват комуналните дейности в дирекцията. Ключов сектор като „Туризъм липсва“.
От ПП-ДБ не приемат и предложената на кмета промяна в Наредба 16. Тя предвижда подкрепа за семейства, чиито деца спортуват или имат изявени заложби и таланти. Вчера кметът съобщи, че тя ще бъде отложена, тъй като има много изразени становища по комисии, които да се обмислят и включат в предложението.                 

Седмият зам.-кмет отпадна ден преди гласуването

Новата управленска структура на Община Русе ще бъде с 6, а не със 7 зам.-кмета, съобщи вчера кметът Пенчо Милков във връзка с публично огласената позиция на групата на ПП-ДБ. Ден преди днешното гласуване отпадна първоначално предвиденият зам.-кмет по сигурността и обществения ред. Вместо това Милков лично ще контролира дирекциите „Обществен ред, сигурност и защита на потребителите“ и „Дигитализация, информационна и мрежова сигурност“.
Кметът говори и по темата на задълженията на секретаря на Общината. „Няма разминаване със закона по отношение на ангажиментите на секретаря, тъй като се предвижда дирекции да се върнат обратно към общата администрация, където би трябвало да бъдат. Това пък ще освободи ресурс да се насочи вниманието към подготовката на европейски проекти“, заяви той.