„Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си!“ Така Мара Бунева отговаря на сръбския офицер, който я пита защо е направила това. Малко преди това българска революционерка, част от Вътрешната македонска революционна организация, е застреляла сръбския прокурор Велимир Прелич, насочила е пистолета към гърдите си и е дръпнала спусъка. Издъхва на следващия ден, погребението й е извършено без свещеник и опело в безименен гроб.
Драмата се разиграва на 13 януари 1928 година в центъра на Скопие, на стария Камен мост на Вардар. Прелич е е юридически съветник на Скопска бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.
Коя е Мара Бунева от Тетово? Терористка ли е тя или е национална героиня? Това са част от темите, които разглежда посветеният на живота на останалата завинаги млада българка филм „Отмъстителката“. Режисьорът Ралица Димитрова и сценаристът Тони Николов се опитват да отговори на въпросите как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество.
Мара Бунева е наричана героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза, но всички определения дават само откъслечна представа за тази не толкова известна жена. Филмът събира фактите и широко тиражираните легенди за живота й, за да насочи мислите на зрителя към терзанията на атентаторките и драматичните им съдби, се казва в описанието на „Отмъстителката“. 
Лентата ще бъде прожектирана в Русе на 29 януари от 18 часа в зала „Русе“ по инициатива на читалище „Гоце Делчев“. Входът е свободен.