Бившият русенски депутат Велико Минков се оказа участник в триъгълник с убития 44-годишен авиоинженер Пейо Пеев. Той беше убит и запален в околностите на София, а за престъплението бяха задържани 33-годишната му съпруга Габриела Славова-Пеева и 54-годишната й майка Красимира Трифонова. По-късно в ареста остана само Трифонова.
„Имам основание и съм сигурен, че съм биологичен баща на 4-месечния Кристиян, роден от Габриела Славова, която е обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев“, написа късно във вторник в профила си във фейсбук Велико Минев. Той беше избран за народен представител от „Продължаваме промяната“ на 14 ноември 2021 година. Изненадващо веднага след свикването на 47-ото Народно събрание 30-годишният тогава номер 3 в листата обяви, че напуска парламента. „В хода на кампанията и като народен представител си дадох сметка, че в личния си живот на този етап не съм готов да заемам тази роля“, каза в интервю за „Утро“ 30-годишният тогава депутат.     
Вчера той даде обширно интервю в сутрешния блок на Нова телевизия.
Пред камерите младият компютърен специалист разказа, че е имал връзка с Габриела, но тогава тя не е била семейна. Оженила се за Пейо Пеев 3 седмици преди раждането на моя 4-месечен син. „Това явно беше с цел, да бъде прекратена възможността аз да бъда вписан в акта му за раждане“, каза Минков.
Двойката се разпаднала в средата на бременността на Габриела, която спряла всякакви контакти с Велико. Неговото обяснение е, че това е станало под давлението на майка й. Той все още не е виждал детето, а опитите му да установи какъвто и да е контакт с майката останали без резултат. Засекли се случайно на новогодишно парти, където младата жена била с майка си и двете си деца.
„Опитах се по съвсем спокоен начин да проведа разговора, дори им предложих аз да се махна от това парти, а те да останат. Питам къде е е детето, виждам, че са с една количка, която се опитват да смъкнат по стъпалата, а бебето го няма. Излязох отвън пред входа и видях там бабата на моя син, която го държи увито и съответно, реакцията беше: „Не ни доближавай, ще викнем полиция, ограничителни заповеди“ и такива неща... Знам само, че 6-годишното дете, което е на Пейо, когато се е родило, се е случило нещо подобно - преди раждането тя прекъсва всякаква комуникация с него, тайно ражда някъде и се опитва да не му позволи да бъде вписано в акта за раждане“, разказа Велико Минков.
По повод съмненията, че преди да бъде убит Пейо Пеев е бил тровен от семейството си, младият мъж каза, че е получавал „смразяващи съобщения“ от майката на детето, което припознава публично, макар че това няма юридическа стойност. „Не мога да ги цитирам дословно, но беше нещо от сорта на: „Омразата ли, завистта ли, са ти стиснали гърлото и кислород не минава в никаква посока. Разбирай го, както искаш“ - това беше“, разказва Велико.
„Това са майката и бабата на сина ми. За мен това, което има значение е, да се грижа за сина си. Не искам да ги мисля толкова тези неща - как е станало и какво е станало. На мен това, което ми е в главата, е - къде е синът ми. Финал на това, което искам да кажа: знам, че не съм единственият - срещнах се с много бащи, които за съжаление, майките на децата им се опитват да ги изолират, да използват децата като някаква разменна монета, като някаква пръчка, с която да се бият. А децата са тези, които ги боли за това“, обобщи Велико Минков.
От профила му във фейсбук става ясно, че силно се вълнува от въпросите на бащинството. На 27 декември Минков се е включил в протеста за Деня на бащата в София. На този ден традиционно бащи протестират за равни права върху отглеждането на децата заедно с майките при развод.