Всички 64 училища на територията на област Русе са проверени от полицията след сигнал за бомбени заплахи. Операцията е започнала в понеделник вечерта и приключи рано сутринта вчера, за да могат учениците да влязат нормално в клас. Всички действия са съгласувани с областния управител Данаил Ковачев.
Учебният процес вчера не беше нарушен и нямаше ученици, които не са учили заради заплахата, потвърди началникът на Регионалното управление Росица Георгиева пред Ковачев. Тя от своя страна отчете отличната координация между нея и директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов.
Във вторник вечерта на електронна поща в центъра на тел. 112 е получена заплаха, че във вторник ще избухнат взривни устройства във всички училища в страната. Това предизвика проверки на МВР в цялата страна. Вчера главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че във връзка със заплашителния имейл е задържан мъж на около 32 години, който живее в Добрич.
Бомбена заплаха в Русе имаше и на 16 октомври 2023 година. Тогава на тел. 112 постъпи обаждане, че в гимназията по туризъм е заложена бомба. За радост при проверката в двете сгради на гимназията на бул. „Липник“ и ул. „Киев“ взривни устройства не бяха открити.