Шумовото натоварване в Русе остава далеч над нормите във всичките четири функционални зони, показва годишният доклад на Регионалната здравна инспекция. Тя измерва шума на 30 пункта и при норма 45 dB на 15 от тях се отчитат шум в диапазона 63-67 dВ, а други 9 пункта - 68-72 dВ.
14 от измервателните пунктове са в зони с интензивен автомобилен трафик, 7 регистрират основно промишлени източници на шум, а 8 са разположени в върху територии подлежащи на усилена шумозащита - жилищни квартали, зони за отдих, лечебни и учебни заведения. 
Мониторингът се извършва по дневно ниво на шума, определящ степента на дискомфорт през светлия период на денонощието (7.00-19.00 ч.). Средните нива на шума са увеличени в 16 пункта, намалени в 11, а в 3 се запазват.
Първа функционална зона е обособена около ДКЦ 2 и УМБАЛ „Медика“. Това е обект подлежащ на усилена шумозащита. Средното превишаване на допустимото шумово ниво е 12,4 dB/А/. Най-шумна е улица „Братислава“.
Втора функционална зона е около МГ „Баба Тонка“. Средното превишаване на допустимото ниво за нея е с 9,8 dВ/А/. Най-високо ниво на звука е по бул.“Скобелев“ - 62,7 dВ/А/. Трета функционална зона е около УМБАЛ „Канев“ и ДКЦ-1. Средното превишаване на допустимото ниво е 7,1 dB/А/. Най-шумна се очертава улица „Независимост“, пред ДКЦ 1 с измерено ниво на звука 58,1 dB/А/. Четвърта функционална зона е около СОУ „Възраждане“. Средното превишаване на допустимото шумово ниво за зоната е с 7,8 dB/А/. Най-шумна е ул. „Студентска“ с измерено ниво на звука 59,0 dB/А/.
За намаляване на шумовото натоварване в урбанизираната територия на град Русе Здравната инспекция препоръчва на Община Русе да осъществява контрол за качеството на изпълнение на основни и текущи ремонти и реконструкции на уличните настилки и мрежа, да насърчава озеленителните и залесителни мероприятия и да продължи наложилата се практика за поставяне на ограничители на скоростта върху пътното платно пред обектите, подлежащи на засилена шумоизолация.